Lékárníci vyrazili do boje proti narkomanům samolepkami

Praha – Česká lékárnická komora připravila ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou projekt, který má zamezit zneužívání léků s obsahem pseudoefedrinu pro výrobu pervitinu. Lékárníci se do něj mohou zapojit tím, že na svou lékárnu vylepí samolepku s nápisem Nepodporuji výrobu drog. „Je to způsob, jak vyjádřit a navenek sdělit, že v této lékárně vám nevydáme léky na zneužívání, v této lékárně jsou lékárníci, kteří vám mohou pomoci s vašimi problémy s užíváním drog, ale nikoli s výrobou,“ uvedl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Květnové omezení výdeje léků s obsahem pseudoefedrinu, podle kterého je možné na občanský průkaz vydat až 60 tablet měsíčně, totiž není dostatečné a léky proti chřipce a nachlazení se dál dostávají k narkomanům. „Je to příliš mnoho, aby se pacient pouze léčil,“ řekl prezident lékárnické komory s tím, že by léky, které je možné zneužít na výrobu metamfetaminu, měly být pouze na předpis. V květnu si totiž léky s pseudoefedrinem vyzvedlo asi 20 tisíc lidí a skoro všichni si koupili maximální povolené množství. Počet uživatelů pervitinu se přitom odhaduje právě na 20 tisíc. 

Jenže s tím nesouhlasí Státní ústav pro kontrolu léčiv, limit 60 tablet na osobu je prý nastaven správně. „Dávka, která odpovídá potřebám pacienta, rozhodně nestačí pokrýt potřebu člověka, který je v závislosti na pervitinu,“ domnívá se ředitel ústavu Martin Beneš. O úspěšnosti projektu pochybuje i jeden z narkomanů. „I kdyby tam bylo napsáno, že to nemají, tak ten feťák půjde dovnitř a prostě si to koupí.“ Lékárnická komora ale nechce skončit jen u samolepek. Už do dvou let by v lékárnách mohli působit odborníci, kteří by radili závislým i jejich rodinám. 

Výrobci pervitinu vozí léky i ze zahraničí

I přes omezení výdeje léků odhalili kriminalisté letos od ledna do konce srpna 221 varen pervitinu. Podle ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha byli výrobci drog předzásobeni léky s pseudoefedrinem, některým však podle něj stačí kupovat nyní povolené množství. Metamfetamin se prý připravuje zejména v malých výrobnách po celém Česku. Loni odhalila protidrogová centrála 434 varen, o rok dříve pak 388.   

Česká republika je podle Frydrycha zásadním producentem pervitinu v Evropě. Teprve pozdější analýza prý může ukázat, zda se květnové omezení výdeje zneužitelných léčiv osvědčilo. Výrobci si ale opatřují tyto léky i v zahraničí. „Stále tam převažují Polsko, Německo a Slovensko. V poslední době jsme však zaznamenali i dovozy z jiných států EU, jako jsou Itálie a Francie,“ uzavírá Frydrych.

Léky s pseudoefedrinem
Zdroj: ČT24