Koruna je vůči euru nejsilnější za posledních více než devět let

Koruna v pondělí vůči jednotné evropské měně výrazně posílila, dostala se na nejsilnější úroveň od poloviny října 2012. Odpoledne zpevnila až na 24,77 koruny za euro a obchodování uzavřela s kurzem 24,83 koruny za euro.

V pátek vpodvečer se česká měna obchodovala za 24,97 korun za euro. Vůči dolaru oproti předchozímu závěru naopak o tři haléře oslabila na 21,99 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruně k dopolednímu zpevnění vůči euru napomohl optimistický start trhů do nového roku, uvedl ekonom společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. V posílení koruny se podle něj nadále projevuje i nedávné zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB). 

Centrální banka na svém předvánočním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Snaží se tak tlumit očekávání, že spotřebitelské ceny nadále rychle porostou. Základní úroková sazba ČNB je tak nejvyšší od roku 2008.

Koruna na zvýšení úroku zareagovala posilováním už mezi svátky. V úterý 28. prosince poprvé od začátku koronavirové epidemie v Česku v březnu 2020 uzavřela obchodování pod 25 korun za euro.