Kontroly odhalily nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu

Kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ukázaly na nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití. Týká se to společností Tempo gas a Kralupol, za toto jednání jim hrozí pokuty ve výši jednoho milionu korun, uvedla inspekce v tiskové zprávě. Firma Tempo gas z Hradce Králové pochybení odmítla.

Česká inspekce životního prostředí letos zkontrolovala sedm společností, které jsou na trhu se zkapalněným ropným plynem, tedy propan-butanem nebo LPG. Při kontrolách zjistila několik porušení chemických předpisů.

Nejzávažnější porušení spočívala v tom, že dvě společnosti přimíchávaly butan-butenovou směs, klasifikovanou jako karcinogen a mutagen, do propan-butanu určeného pro použití běžnými spotřebiteli. Inspektoři podotkli, že směs lze dle předpisů používat jen jako topné médium v průmyslu nebo jako meziprodukt pro výrobu chemických látek, v žádném případě se nesmí používat do směsí určených pro běžné spotřebitele.

„Za toto jednání hrozí společnostem pokuty ve výši až jednoho milionu korun. Jedná se o prvotní informaci pro veřejnost, následovat budou řízení o přestupku se společnostmi, které porušily chemické předpisy (nařízení REACH). O dalších krocích v tomto případu bude ČIŽP včas informovat,“ uvedli inspektoři.

Na základě těchto zjištění bude inspekce v namátkových kontrolách zkapalněných ropných plynů pokračovat i v příštím roce.

Předseda představenstva firmy Tempo gas Petr Madurkay řekl, že kontrola nezjistila žádné pochybení vyjma administrativního prohřešku při registraci jednoho produktu. „Závěrem ČIŽP jsem překvapen. Všechny naše produkty jsou v pořádku, podstupují výstupní kontrolu. Neodešel od nás žádný produkt, který by mohl ohrozit zdraví nebo by neodpovídal normě,“ tvrdí.

Odpověď společnosti KRALUPOL a.s. k článku ze dne 12.12.2023 s názvem „Kontroly odhalily nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu“

Dne 12.12.2023 byl na webových stránkách https://ct24.ceskatelevize.cz/ zveřejněn článek pod názvem „Kontroly odhalily nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu“.

Tento navazoval na tiskovou zprávu České inspekce životního prostředí ze dne 12.12.2023, ve které Česká inspekce životního prostředí informuje spotřebitele o proběhlých kontrolách s tím, že nejzávažnější porušení spočívala v tom, že některé společnosti přimíchávaly butan-butenovou směs, klasifikovanou jako karcinogen a mutagen, do propan-butanu určeného pro použití běžnými spotřebiteli.

Mezi spotřebiteli pak nastala panika s tím, že jsou výrobky naší společnosti karcinogenem a mutagenem a že naše společnost poškozuje zdraví spotřebitelů.

Informace, které Česká inspekce životního prostředí v tiskové zprávě dne 12.12.2023 uvedla, byly zavádějící. ČIŽP proto aktualizovala svou tiskovou zprávu, kdy uvedla:

„Podstatou sdělení bylo, že některé firmy přidávaly do LPG příměs, jež je klasifikována jako karcinogen a mutagen, a kterou k tomuto účelu nesměly použít. Šetřením však nebylo prokázáno, že by výsledné směsi měly být klasifikovány jako karcinogen nebo mutagen. Dle vyjádření oborového sdružení (viz tisková zpráva ZDE k této praktice již v současnosti nedochází.“

Z uvedeného je patrné, že naše LPG není mutagenem či karcinogenem. Nadto od použití butan-butenové směsi pro výrobu LPG jsme již před 2 lety upustili. Obsah látky 1,3-butadien ve svých produktech pravidelně kontrolujeme a výrobek, který by obsahoval nadlimitní množství, na trh neuvádíme a nikdy jsme neuvedli.

Právě skutečnost, že díky vlastním laboratořím jsme schopni složení výrobků ověřovat, a skutečnost, že tak pravidelně činíme, svědčí ve prospěch ochrany práv a zdraví spotřebitele.

Ing. Tomáš Chytráček, předseda správní rady společnosti KRALUPOL a.s.