Koaliční poslankyně zvažuje rebelii. Při konečném hlasování o balíčku by se mohla zdržet

UDÁLOSTI: Vládní koalice by nemusela být při závěrečném hlasování o úsporném balíčku jednotná (zdroj: ČT24)

Vláda se při závěrečném schvalování konsolidačního balíčku možná nebude moci spolehnout na všechny poslance koaličních stran. S jeho podporou váhá poslankyně STAN Eliška Olšáková, která je zároveň předsedkyní Sdružení místních samospráv. Obává se, že by některé daňové změny mohly poškodit hospodaření obcí.

Vláda Petra Fialy (ODS) není v situaci jako Nečasův kabinet před jedenácti lety, kterému hrozilo kvůli rebelii mezi poslanci ODS, že svůj daňový balíček neprosadí, ale přesto se rýsuje puklina v koaličním bloku. Eliška Olšáková zdůvodňuje svoji zdrženlivost k aktuálnímu balíčku nespokojeností s navrženým snížením výnosů z daně z přidané hodnoty pro obce.

Obce chtěly zabránit tomu, aby přišly o část výnosu ze (zvýšené) daně z nemovitosti. Olšáková spolu s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem chtěli vyjednat, aby obcím zůstala daň z nemovitosti dále celá výměnou za snížení výtěžku daní z příjmu. Jejich původní ambice ale zůstala nenaplněna.

„Přestože jsme měli z posledního jednání dojem, že jsme přesvědčili jak zástupce koalice, tak i pana ministra, nestalo se tak,“ shrnula Olšáková. Od neúspěšného naléhání na koaliční špičky vedla cesta k úvahám o tom, že klíčový koaliční návrh nepodpoří. „Ještě nejsem rozhodnutá, ale považuji to za náš neúspěch jako za Sdružení místních samospráv. Nemohu to oddělovat, my hájíme zájmy 2,3 tisíce obcí,“ uvedla.

Je však možné, že poslankyně STAN vyjádří nespokojenost jinak, než že by přímo hlasovala proti vládnímu návrhu. Připustila, že uvažuje o možnosti, že by se při hlasování zdržela.

Na druhé straně případný výpadek jednoho hlasu by mohl koalici vynahradit jiný. Pro balíček plánuje zvednout ruku Ivo Vondrák – poslanec a někdejší moravskoslezský hejtman zvolený za ANO, který se ale letos s hnutím rozešel a obvinil ho, že ideologicky směřuje příliš doleva.

Podobně argumentoval i ohledně balíčku. „Já jsem byl vždy pravicový nebo středopravicový politik. Tvrdím, že tento balíček je nutnost, dokonce si myslím, že by tam mohly být i věci, které mohly být řešeny lépe,“ nechal se slyšet.

Zástupci dalších stran ujišťují, že jejich poslanci budou držet jednotnou linii. „Absolutně nepochybuju o tom, že konsolidační balíček bude mít ve třetím čtení podporu kompletního klubu,“ ujistil například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše bude i jeho strana, která měla vážné výhrady k některým částem původního návrhu, jednotná. Hlasování by tedy mělo – v případě, že by u něj byli všichni – skončit poměrem 108 pro návrh a 92 proti němu nebo se zdrží.

Třetí čtení úsporného balíčku zahájí poslanci koncem příštího týdne. Ve třetím čtení lze zákony projednávat obvykle jen ve středu a pátek v pětihodinových oknech, koalice počítá s tím, že na hlasování dojde v pátek 13. října.