Kandidáti na brněnského primátora představili programové priority i pomoc podnikatelům s energiemi

Předvolební debata z Brna - první část (zdroj: ČT24)

Česká televize pokračuje v sérii debat před obecními volbami. Po té s ostravskými kandidáty na primátora se voličům představili lídři kandidátek v Brně. Své návrhy na fungování města, priority i parametry boje s energetickou krizí představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.

Brněnští lídři v debatě nejprve představili své programové priority. Podle Reného Černého, který vede kandidátku ANO 2011, je to energetická krize a její řešení, tedy pomoc občanům i organizacím a firmám, které město zřizuje. Důležité podle něj je také vrátit se k územnímu plánu, který se „neprohlasoval“. Návrh územního plánu je podle něj pro Brno důležitý, měl by se schválit v co nejkratší době.

Jana Drápalová, která stojí v čele kandidátky Zelení a Žít Brno s podporou Idealistů, chce Brno přiblížit městům jako Kodaň či Vídeň, kde je velký důraz na kvalitu života. Brno by podle ní mělo být „normální“ v tom, že se v něm lze pohybovat bezpečně po ulicích všemi druhy dopravy nebo najít místo ve školce.

Petr Hladík, jednička kandidátky Lidovců a Starostů (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí), přiznává, že „nás nečeká úplně jednoduché období“, zásadní jsou podle něj investice do lidí. Přichází s rodičovskými vouchery nebo s radami, jak zateplit a ušetřit na energiích. Zmínil i bezpečnost nebo otevřenou komunikaci magistrátu.

V čele kandidátky České pirátské strany je Marek Lahoda, který chce provést Brno a jeho občany současnou krizí, která bude těžká. Je podle něj třeba zajistit topení, ale i fungující MHD, aby se mohli lidé spolehnout na základní služby. Dalšími prioritami je udržitelná doprava, více zeleně ve městě a také dostupné bydlení.

Kandidátku ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ vede Jiří Oliva, pro něhož je prioritou boj proti drahotě. Míní, že by všechny veřejné instituce měly pomáhat. Chce, aby byly ceny městských služeb drženy na co nejnižší udržitelné úrovni, dlouhodobá priorita je dostupné bydlení.

Lídr za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička uvedl, že základní lidské potřeby nemohou být předmětem ideologizace. Domnívá se, že jde o zdraví, bezpečnost, práci, bydlení či vzdělání. Podle něj se lze napříč stranami shodnout na potřebě dostupného bydlení či bezpečnosti v ulicích.

Podle Markéty Vaňkové, lídryně kandidátky SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09, je největší výzvou energetická soběstačnost Brna, protože jde o město, které je z osmdesáti procent závislé na plynu, což je unikát v rámci Česka. Připraveny jsou podle ní projekty týkající se kotlů na dřevní štěpku a na spalování odpadu, řeší se fotovoltaické panely na budovách, novým projektem je i zajištění horkovodu z Dukovan. Zásadní je podle ní i otázka životního prostředí.

Lepší podmínky pro podnikatele během krize

Debatovalo se také o vztahu města s podnikateli a současné energetické krizi, která na firmy dopadá. Podle průzkumu agentury Kantar pro ČT je právě zajištění lepších podmínek pro podnikatele stěžejním tématem pro obyvatele města.

Podle Vaňkové je dobrá spolupráce klíčová, zmínila úzké kontakty s Regionální hospodářskou komorou Brno. Je podle ní třeba s podnikateli debatovat, v současné energetické krizi pro ni byla priorita i pomoc podnikatelům, jíž už oznámila vláda. „Budeme to vyhodnocovat, a pokud ta potřeba bude stejně jako za covidu, tak jako město budeme připraveni,“ řekla.

Podle Hladíka toho město může pro podnikatele udělat hodně, Brno je podle něj městem inovací, technologií i gastronomie. Zmínil, že město má možnost ve svých prostorách snižovat nájemné, což se podle něj dělo za covidu. Také má Technologický park s infrastrukturou pro začínající firmy a zahájilo instalaci fotovoltaických panelů. „Těch možností, jak Brno může podpořit podnikatelský sektor, je poměrně hodně,“ prohlásil.

Černý si myslí, že do výsledku zmíněné ankety se promítá obava lidí o práci. Vláda podle něj ceny energií zastropovala příliš vysoko. „Lidé cítí, že by firmy a podnikatelé mohli mít problémy. Tím pádem by případně mohli přijít o práci,“ sdělil. Aktuální pomoc by podle něj mohla spočívat v tom, že by město odpustilo parkovné nebo nájmy. V městském rozpočtu by se to podle Černého neprojevilo tak významně, pro podnikatele by to ale bylo zásadní.

Reakce města na současnou ekonomickou a energetickou situaci (v %)
Zdroj: ČT24

Drápalová řeč stočila více k energetické krizi, město podle ní musí využít energetickou krizi jako příležitost k modernizaci energetiky. Ne všichni podle ní budou mít dostatek peněz na to, aby si mohli požádat o dotace Zelená úsporám, mohl by se tedy zřídit takzvaný fond úspor, který by poskytoval půjčky. „Zároveň navrhujeme, aby ty nejchudší rodiny, které si nemohou dovolit lednici nebo úsporné žárovky, mohly z tohoto fondu dostávat drobné dotace,“ sdělila.

Oliva uvedl, že město už drobným podnikatelům pomáhalo, plošně odpouštělo části nájemného. Podle něj musí pomoci vláda, která ale prý zaspala, má totiž v „genech“ nezasahovat do ekonomiky. Podle Olivy hrozí energetická apokalypsa. „Ceny energií v této době nesmí být určovány spekulacemi na burze,“ zdůraznil.

Lahoda nechce zhoršovat situaci občanům Brna ještě víc, nelze podle něj zdražovat nájmy ani poplatky. „Pokud by ta celorepubliková krize došla ještě dál a byla by tady krize jako za covidu, tak si taky dokážeme představit odpouštění nájmů a podobné kroky,“ prohlásil. Upřesnil, že řeč je o podnikatelích.

Skřička sdělil, že podnikatelé se často rekrutují z řad vysokoškoláků. A Brno je podle něj právě městem vysokoškoláků, je v něm řada specifických výrob a je „evropským Sillicon Valley“. Také uvedl, že Brno je největší výrobce elektronových mikroskopů na světě. „Při této příležitosti bych chtěl zdůraznit nutnost, aby tyto nadnárodní velké softwarové firmy danily v České republice,“ dodal.

Pravidla předvolebních debat

V Brně vládla v uplynulých čtyřech letech koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. V opozici byly ANO a SPD. V 55členném zastupitelstvu měli koaliční zastupitelé 33 křesel, opoziční 22. Volby v roce 2018 vyhrálo ANO s 18 zastupiteli. ODS s podporou Svobodných získala 14 křesel, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Do debaty byli představitelé kandidujících subjektů pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.

V letošních volbách do zastupitelstva Brna budou voliči vybírat ze 14 kandidátních listin. Subjekty, které v debatě nemají zastoupení, ČT oslovila s dotazem na tři nejdůležitější programové priority.