Kabinet nezvládá komunikaci o koronaviru, kritizují opoziční politici. Dělá, co chce veřejnost, hájí postup Vondráček

Otázky Václava Moravce: Postup vlády proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Vláda podle místopředsedy opoziční ODS Zbyňka Stanjury nezvládá komunikaci v souvislosti s koronavirovou infekcí COVID-19. Míní, že se kabinet dopustil množství chyb. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z vládního ANO se ale domnívá, že je vláda spíše pod tlakem veřejnosti a dělá maximum. O politických krocích souvisejících s koronavirem diskutovali v Otázkách Václava Moravce Radek Vondráček, Zbyněk Stanjura a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ačkoli se politici shodují, že by v souvislosti s koronavirem neměl probíhat politický boj, čelí vláda za některé své kroky opoziční kritice. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) kabinet selhává hlavně v oblasti komunikace. „PR ve vážné situaci prostě nestačí. Nerozumím mediálním přešlapům typu, kdy je napadena paní, která se sama nechá otestovat – že to není standardní,“ uvedl.

Podobně vnímá situaci Jakub Michálek (Piráti). „Je zbytečně agresivní komunikace vůči občanům, ať už je to paní doktorka Peková, díky které se nerozšiřuje koronavirus v Praze, agresivní komunikace vůči nemocné pacientce v Praze,“ poukázal.

Opozičním politikům se nelíbí, jak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pracoval s mylnou informací, že v karanténě v nemocnici skončila doktorka ze soukromé laboratoře, která odebírala vzorky nemocné pacientce.

Ministr informaci o údajné karanténě zveřejnil, a když se ukázalo, že to není pravda, omlouval se za ni. „Když informaci dostal, mohl se rozhodnout, že ji nezveřejní,“ míní přitom Stanjura, který by neviděl důvod k jejímu zveřejnění ani v případě, že by to byla pravda.

Radek Vondráček (ANO) se ale domnívá, že vláda neinformuje zbrkle, nýbrž naopak dělá to, co se od ní čeká. „Je velký mediální tlak a tlak veřejnosti na informovanost. Podklady kompletně připravují odborníci. Jestliže má ministr připravenou informaci, která je podle hygieniků relevantní, tak ji oznámí,“ podotkl.

Soudí, že „vláda a Bezpečnostní rada státu dělají maximum“ a že informují veřejnost tak otevřeně, jak je to možné.

Situaci podle Vondráčka komplikují i média. „Považuji za velmi nešťastné, jak se tvoří titulky a jak se používá slovo lež. Pan ministr nelhal,“ komentoval Stanjurou a Michálkem kritizované Vojtěchovo mylné prohlášení o izolaci lékařky.

Česká vláda a Bezpečnostní rada státu v minulých týdnech doporučily necestovat do lokalit, kde se koronavirus rozšířil nejvíce, včetně Itálie. V uplynulém týdnu – poté, co byly potvrzeni první nakažení v ČR – byly zakázány přímé lety do Itálie, což bylo opatření navazující na předchozí zákazy letů do Číny či Koreje. Bezpečnostní rada také doporučila uspořádat o tomto víkendu biatlonové závody na Vysočině bez diváků.

Na konci pracovního týdne vydalo ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření, kterým nařídilo všem, kdo se vrátí do Česka z Itálie, aby po příjezdu zůstali dva týdny v domácí karanténě.

Uzavřené oblasti v Itálii
Zdroj: ČT24/opa

V neděli italská vláda nechala uzavřít Lombardii a další lokality s nejvyšším počtem nakažených. Turisty nicméně nechají italské úřady odjet.