Jde o selhání soudní moci, řekl k délce procesu s Nečasem Pospíšil. Soudní systém podle Šlachty nastavovala ODS

Pospíšil a Šlachta k zásahu na Úřadu vlády před 10 lety (zdroj: ČT24)

Deset let po zásahu policie na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase za nabízení trafik poslancům. Kromě podmínky 2,5 roku má zaplatit milion korun. Podmínkou a pokutou soud potrestal i Nečasovu manželku Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou. Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v Událostech, komentářích řekl, že na tehdejším brífinku policie zazněla vážná obvinění, která způsobila chaos ve společnosti. Šéf hnutí Přísaha a tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta to ale odmítl a akci policie, o které se hovoří jako o přehnané, hájil.

Spousta politických špiček v Česku napříč stranami kritizuje to, jak dlouho musel Nečas na rozsudek čekat. Šlachta si ale nemyslí, že by byly výsledky po deseti letech málo. „Ti politici (kteří kauzu hodnotili takto – pozn. red.) tady před deseti lety možná ani nebyli, možná ani neví, o čem mluví. Pan Fiala (místopředseda SPD Radim Fiala – pozn. red.) říká, že pan Nečas je slušný člověk, ale já si to úplně nemyslím,“ řekl Šlachta. To, že se kauza táhla deset let, je podle Šlachty „soudním systémem, který tady nastavovala ODS“. 

Šlachta také odmítl, že by se tehdy jednalo o nějakou „monster akci“. „Když jsme (ÚOOZ) šli na Úřad vlády, tak jsem tam šel já a šel tam státní zástupce a čtyři policisté. Když jsme šli k paní Nagyové, tak tam šlo šest policistů, jako na každou domovní prohlídku. (…) Já si za tím naprosto stojím,“ uvedl. 

Pospíšil řekl, že orgány činné v trestním řízení mají být mediálně zdrženlivé a vážit každé slovo. „Ve chvíli, kdy tady byl počátek trestního řízení, zajišťování důkazů, domnívám se, že bylo kardinální chybou, že nastala tisková konference. Vyvolala ve veřejnosti a politické reprezentaci atmosféru, že tady byla chycena mimořádná organizovaná zločinecká skupina nebo italská mafie,“ připomněl události před deseti lety. 

Podle Pospíšila jde o selhání soudní moci

V souvislosti s tím Pospíšil řekl, že výsledky celého šetření případu nejsou adekvátní, jak si myslí Šlachta. „Nebudu bagatelizovat rozsudky, byť jsem zděšený, pokud někdo čeká deset let na spravedlnost. (…) To je selhání soudní moci. Za to mohou jenom soudci, pane Šlachto. Soudci jsou nezávislí a je na nich, jak organizují řízení a rozhodují. Do toho žádní politici nekecají,“ upozornil. 

Soudkyně ale řekla, že se jedná i o selhání nejvyšších politických představitelů. „Já nezpochybňuji, že pokud tady paní Nagyová zadávala nezákonné pokyny Vojenskému zpravodajství, že to bylo špatně. Já zpochybňuji, že tato trestná činnost, kterou nebagatelizuji, nebyla adekvátní těm společenským důsledkům, zásahu a medializaci,“ sdělil Pospíšil. 

Ústavní puč prezidenta Zemana?

Pospíšil řekl, že medializace této kauzy vedla k pádu vlády, částečné likvidaci některých politických stran a – dle něj – ústavnímu puči prezidenta republiky Miloše Zemana. „Jeho neústavní jmenování vlastní vlády je podle mě ústavní puč,“ uvedl a připomněl, že to vedlo také k nástupu nových politických stran. 

Šlachta ale odmítl, že by nešlo o závažný zločin. „Pokud měla (Nagyová, dnes Nečasová) takový vliv na vládu a ta vláda padla, tak si to musí politici říct sami mezi sebou, jaká ta vláda byla a kdo ji řídil,“ uvedl.

Zároveň odmítl, že by zmíněná tisková konference způsobila problémy, o kterých hovořil Pospíšil. Ten ale oponoval, že tehdy se na brífinku hovořilo o organizovaném zločinu a o skupině, která ovlivňuje výkon veřejné moci v zemi.

„Tam (na tiskové konferenci) padla velmi závažná slova. Ano, byl to trestný čin, je zde pravomocný rozsudek, ale podmíněný. Pokud Nagyová takto fungovala, tak měl možná Nečas odejít, ale odejít normálním způsobem, ale ne poté, co tady dochází k takovému vtrhnutí na Úřad vlády,“ řekl Pospíšil.