Gazdík: Společná koalice je to nejlepší, co Starostové a lidovci mohli pro tuto zemi udělat

Gazdík pro Týden v politice: Pro voliče jsme ideální třetí varianta (zdroj: ČT24)

Spolupráce s lidovci není dobrá jen pro KDU-ČSL a Starosty, ale je hlavně dobrá pro tuto zemi. Je to to nejlepší, co Starostové a KDU-ČSL mohli pro tuto zemi udělat. V pořadu Týden v politice to řekl staronový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. Český volební systém totiž podle něj menším stranám, i když by obě uspěly i samostatně, přiděluje výrazně menší počet mandátů než takovým stranám kandidujícím v koalici. „Ten rozdíl může být 10–12 mandátů. A to jsou právě ti poslanci, kteří v budoucnu rozhodnou o směřování naší země,“ dodal Gazdík.

Gazdík nicméně v rozhovoru přiznal, že dalo hodně práce vysvětlovat, proč je koaliční spolupráce s lidovci výhodná. „My jsme jako předsednictvo skutečně objeli několikrát celou zemi a s mnoha členy a registrovanými příznivci jsme mluvili, že spolupráce není dobrá jen pro KDU-ČSL a Starosty, ale že je hlavně dobrá pro tuto zemi,“ řekl.

Na celorepublikový sněm hnutí STAN, na němž Gazdík obhájil post předsedy, dorazil krom předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka také třeba předseda hnutí ANO Andrej Babiš, místopředseda ČSSD a stranický volební manažer Jan Birke, ale i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Naší snahou společně s KDU-ČSL bude vytvořit třetí sílu a volby pokud možno vyhrát nebo v nich výrazně uspět tak, abychom si partnera mohli vybírat my a nemuseli se komukoliv podřizovat,“ řekl Gazdík s tím, že v současné chvíli hnutí řeší volební program a kandidátní listiny spíše než možné budoucí koaliční partnery.

Nové předsednictvo hnutí STAN
Zdroj: ČT24

Gazdík byl v sobotu znovu zvolen předsedou Starostů, když coby jediný kandidát získal podporu 135 z celkových 145 delegátů, tedy 93 procent. Prvním místopředsedou hnutí bude i nadále kolínský starosta Vít Rakušan. Gazdík nicméně odmítá, že by hnutí trpělo jakousi personální nouzí. „Silných jmen máme mnoho,“ dodal.

„Po tom vypjatém volebním roce, kdy Starostové výrazným způsobem uspěli v krajských volbách, je to potvrzení toho, že předsednictvo tak, jak fungovalo, fungovalo správně,“ komentoval výsledky sněmu staronový předseda v pořadu Týden v politice.

Nově se do vedení hnutí dostal také senátor a dlouholetý starosta Božího Daru Jan Horník, který je současně předsedou třetího nejsilnějšího klubu v Senátu. „To je velký závazek, protože pokud říkáme, že naše demokracie může být ohrožena, čekají nás parlamentní a následně prezidentské volby, máme trochu strach, že stát by mohl být řízen jako firma nebo by se mohl posunout více - řekněme - na východ, tak tady dostává smysl Senát jako pojistka demokracie,“ dodal Gazdík.