Exministr Danylyšyn na Ukrajinu vydán nebude

Praha - Česká republika nevydá bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna na Ukrajinu. Pražský městský soud dnes rozhodl, že je vydání expolitika, stíhaného za zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek, nepřípustné. Danylyšyn už v Česku získal azyl.

Bývalý ministr byl u nás zadržen na základě žádosti ukrajinských úřadů loni v říjnu. Vinu však odmítá a hovoří o politickém pozadí případu. Obviněni jsou na Ukrajině i někteří další členové někdejší vlády premiérky Julije Tymošenkové. Návrh na nepřípustnost vydání bývalého ministra do vlasti podalo v lednu státní zastupitelství.

Zatímco zástupci ukrajinské opozice české rozhodnutí o azylu uvítali, ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad postupem české strany rozpaky. Ukrajinská generální prokuratura poté oznámila, že bude trvat na Danylyšynově vydání.

Obvinění Danylyšyna podle ukrajinského tisku souvisí s dojednáváním zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž s podezřelým kontraktem na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká již dříve s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že Danylyšyn je podezřelý z toho, že v roce 2007 zvýhodnil firmu, která dodávala státu maziva a paliva.