Do práce na kole, na rotopedu nebo pěšky. Výzva má kvůli koronaviru nová pravidla

Poslední dva dny mají lidé na registraci do celonárodní výzvy Do práce na kole. Jubilejní desátý ročník má ale kvůli opatřením spojeným s koronavirovou nákazou upravená pravidla. Účastníci si letos mohou zapisovat nejen cesty do práce, ale i zdravotní vycházky, domácí cvičení jógy nebo jízdu na rotopedu.

Cílem výzvy Do práce na kole je motivovat co nejvíce lidí, aby jako dopravní prostředek po městě používali jízdní kolo, koloběžku nebo jakoukoli bezmotorovou formu dopravy včetně běhu a chůze.

„Původně jsme se snažili jet podle starých pravidel, ale museli jsme se přizpůsobit. Většina zaměstnanců nemůže denně dojíždět do práce, zůstává doma v režimu home office nebo ošetřuje děti, letos jsme tedy upozadili výkonnost a odměňujeme jednotlivce a týmy za pravidelnost,“ vysvětlila koordinátorka projektu pro Brno Hana Rárová.

Letošní výzva bude mít i další význam, pomocí pravidelného pohybu si udržet fyzickou i psychickou pohodu v časech karantény. „Akce se tak stává národním teambuildingem zaměřeným proti takzvané blbé náladě,“ píší organizátoři na webových stránkách.

Výzva je určená všem, kdo sestaví tým o minimálně dvou a maximálně pěti členech, kteří si budou pravidelně zapisovat do systému své cesty, případně další aktivity. Přihlášených je už téměř čtrnáct tisíc účastníků.

Nově mohou účastníci letos nasbíranými kilometry přispět na vybrané dobročinné projekty pro děti a seniory. Zatím jde o organizace a nadační fondy v Praze, pokud se ale nápad osvědčí, rozšíří se pomoc i do dalších měst.