Deficit důchodového systému prudce roste

Události: Důchodová reforma (zdroj: ČT24)

Deficit důchodového systému v červenci přesáhl dvaačtyřicet miliard korun. Podle zástupců vlády to ukazuje na potřebnost výrazných změn. Penzijní reformu by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí dát během příštího měsíce k připomínkám a ještě letos by ji měla pak dostat k posouzení vláda.

V polovině prázdnin deficit přesáhl dvaačtyřicet miliard korun. Bezmála třem milionům penzistů už letos stát vyplatil čtyři sta miliard. Schodek tak za sedm měsíců dvojnásobně překonal výsledek celého minulého roku. Za poslední dekádu vykázal systém přebytek jen dvakrát.

V červnu přesáhla průměrná starobní penze dvacet tisíc dvě stě korun. V porovnání s koncem minulého roku stoupla o více než dva tisíce. Hlavní důvod valorizací, tedy zdražování, má už méně než desetiprocentní tempo.

„Jen to samotné číslo ukazuje potřebu změn v důchodovém systému, protože dlouhodobě to není udržitelné. To číslo není nijak příznivé, současně není nijak překvapující a podtrhuje potřebu změn v důchodovém systému,“ okomentoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reformu příští týden posoudí Senát

Součástí reformy je třeba úprava valorizace penzí nebo změna podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Tyto změny už prošly sněmovnou a příští týden je posoudí Senát.

Těm, kteří budou chtít do penze odejít dříve, než je jejich důchodový věk, by se měly podmínky zpřísnit. Koalice chce, aby to šlo maximálně o tři roky, prodlužuje nutnou dobu pojištění a také zvyšuje intenzitu krácení penze. Co se úpravy valorizací týče, ty řádné se mají vedle inflace navyšovat o třetinu růstu reálných mezd, mimořádné nahrazuje dočasný příspěvek.

Ve sněmovně se závěrečné jednání o důchodech v červenci protáhlo do tří dnů. V Senátu se ale nic podobného nečeká. Zástupci koaličních uskupení v horní komoře mají jasnou většinu.

„Obecně bych očekával, že se senátoři a senátorky k té věci postaví odpovědně. Současný důchodový systém je neudržitelný, to víme všichni,“ poznamenal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Za sebe bych to podpořil, protože je to zodpovědnost, aby se nám rozpočet úplně nerozsypal,“ sdělil předseda senátorského klubu Jan Sobotka (nestr. za STAN).

„Rozumím tomu, že současná vláda dělá určité kroky v rámci konsolidace veřejných prostředků, ale tohle není cesta,“ myslí si naopak předseda senátorského klubu ANO a SOCDEM Miroslav Adámek (nestr. za ANO).

Náročné profese doplníme později, říká Jurečka

V úterý se má návrhem zabývat senátní výbor pro sociální politiku, ve středu pak celé plénum. Pokud návrh projde, dostane ho k podpisu prezident. Ten se k němu podle své mluvčí vyjádří až po jeho projednání.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jde o první část důchodové reformy. Další návrhy chce podrobně zveřejnit do konce září. Součástí zatím nebude úprava týkající se lidí, kteří pracují v náročných profesích.

„Vyžaduje o něco více času, a já nechci brzdit celou reformu. Takže počítám s tím, že náročné profese bychom doplnili do návrhu buď na úrovni jednání vlády, nebo ve druhém čtení ve sněmovně,“ ujasnil Jurečka.

„To, že se přistoupí ještě k další debatě, která by měla vyústit v nějaký konkrétní návrh, nepovažuji za až takový problém,“ okomentovala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Naopak podle zástupců opozice by doplnění až ve sněmovně problematické bylo. „Spousta dalších profesí bude do toho chtít mluvit, i spousta dalších svazů, odborů, komor,“ míní člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

„My jsme od začátku říkali, že se prvně musí vyřešit náročné profese, pak až nějaké parametrické úpravy u předčasných důchodů. To se nestalo,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

Vláda by návrh reformy měla projednat do konce roku, pak se přesune do sněmovny. Většina opatření by měla začít platit od roku 2025.