Do předčasného důchodu maximálně o tři roky dřív, navrhuje Jurečka. Výjimku chce pro náročné profese

Lidé v náročných profesích by mohli odcházet do důchodu až o pět let dříve a bez krácení penzí, řekl v úterý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk.cz. Pro ostatní počítá návrh zveřejněný v polovině dubna se zpřísněním, odcházet do předčasného důchodu by v budoucnu měli lidé mít možnost tři roky, nikoli pět let před řádným termínem, penze by se jim krátily víc než dosud. Dřívější penze pro náročné profese mají být součástí chystaných reformních změn, které chce vláda představit zhruba v polovině května. V úterý o změnách důchodového systému debatoval se zástupci zaměstnavatelů, ve středu se sejde s odboráři.

Už dřív Jurečka uvedl, že návrh zákona s úpravou předčasných důchodů pro náročné profese předloží letos ve druhém pololetí, platit by měl pak od roku 2025, přičemž „by tito lidé mohli odcházet do důchodu, aniž by jim důchod byl krácen, až o pět let dříve“. 

Zaměstnavatelé by za pracovníky z namáhavých povolání platili vyšší odvody. Ministr připomněl, že tento model platí od letoška pro zdravotnické záchranáře.

Kdo bude mezi pracovníky s vyšší mírou zátěže patřit, zatím není jasné. Obecně jde podle Jurečky o pracoviště, kde náročné prostředí nelze zlepšit kompenzačními pomůckami, třeba místa se zvýšenou teplotou nebo s velkou fyzickou námahou. „Na přesném výčtu těchto profesí pracujeme s ministerstvem zdravotnictví,“ sdělil ministr. Nedávno po jednání se zaměstnavateli zmínil, že by se dřívější penze ale neměly týkat ani statisíců, ani desetitisíců pracovníků.

Schůzka se zástupci zaměstnavatelů

Kvůli návrhům změn se v úterý se zástupci zaměstnavatelů sešel znovu. „Dohodli jsme se, že se budeme zaměřovat především na problematiku náročných profesí. Samozřejmě to zajímá i odbory,“ řekl Jurečka. S odboráři se setká ve středu.

Ve 30. letech začnou odcházet do penze nejpočetnější ročníky ze 70. let, tedy takzvané Husákovy děti. Zaměstnavatelé poukazují na to, že to bude znamenat velký výpadek pracovních sil, který další, slabší generace nedorovnají. Dřívější důchody ho mohou ještě prohloubit, zvednou i výdaje. Podle Jurečky předčasné penze pro namáhavá povolání pokryjí vyšší odvody zaměstnavatelů. O dřívějších penzích pro náročné profese se jednalo už v minulém volebním období. Podle tehdejších propočtů by výdaje rychle rostly, příjmy z vyšších odvodů by na ně nestačily.

Ministr v polovině dubna představil návrhy změn ve valorizacích důchodů a také plán zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Vedle zkrácení lhůty pro dřívější odchod do penze a snížení předčasných důchodů proti současnosti plánuje vicepremiér po jednání v koalici návrh doplnit o povinnost čtyřicet let zapojení žadatele o předčasnou penzi do systému pojištění. Kroky jsou podle Jurečky potřebné pro dlouhodobost a udržitelnost důchodového systému.