ČSSZ varuje před podvodníkem, který láká od seniorů peníze

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodníkem, který se vydává za jejího zaměstnance a zneužívá důvěřivé seniory. Pokouší se od nich získat údajné přeplatky na důchodu. Jeho podezřelé jednání oznámila jedna z klientek. Teď už po něm pátrá policie. Správa zároveň upozorňuje, že její pracovníci v žádném případně klienty osobně nekontaktují, a to ani kvůli vymáhání přeplatků. To se řeší například srážkami z důchodu.

„V Praze byl zaznamenán případ, kdy se zatím neznámý muž vydával za zástupce oddělení důchodového pojištění jednoho z územních pracovišť Pražské správy sociálního zabezpečení,“ uvedl mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš. Podvodník kontaktoval jednu z klientek ČSSZ s tím, že byl u ní zjištěn údajný přeplatek na důchodu ve výši asi 40 tisíc korun, který musí žena neprodleně vrátit, jinak to bude řešit přes exekutory. Navrhl přitom rovnou termín schůzky a místo předání peněz.

„Klientce se to ale nezdálo a seznámila se svými pochybami zaměstnankyni oddělení důchodového pojištění, jejíž nadřízení neprodleně informovali policii, která po podvodníkovi pátrá,“ uvedl Gejdoš s výzvou, aby se ti, kteří se s něčím podobným setkali, obrátili na policii.

ČSSZ upozorňuje, že o povinnosti vrátit přeplatek na dávce je vždy nejprve vydáno rozhodnutí, v němž je mimo jiné vyčíslena přesná výše přeplatku a stanovena lhůta pro jeho uhrazení. Dále je zde uvedeno číslo účtu, na které má být přeplatek poukázán. Teprve v případě, že přeplatek není ve stanovené lhůtě uhrazen, přistupuje ČSSZ k jeho vymáhání například srážkami z důchodu. „V žádném případě však pracovníci ČSSZ klienty osobně nekontaktují za účelem inkasování přeplatku v hotovosti,“ zakončil Gejdoš.

Důchodkyně a policisté
Zdroj: ČT24