Cirkusům ubývá prostor. Města jim pod vlivem petic přestávají pronajímat své pozemky

UDÁLOSTI: Některá města už nechtějí svoje pozemky pronajímat cirkusům se živými zvířaty (zdroj: ČT24)

Některé radnice začínají být zdrženlivé při pronajímání svých pozemků cirkusům s živými zvířaty. Reagují tak na petice nebo výsledky internetových anket, ze kterých vyplývá, že se část veřejnosti staví kriticky k cirkusovým drezurám a podmínkám, ve kterých zvířata žijí. Cirkusy ale pohrozily místním samosprávám, že se obrátí na soudy.

Ve Znojmě či Zábřehu na Šumpersku přestaly radnice pronajímat prostranství cirkusům a o podobném opatření uvažuje i Brno. V některých dalších městech sice zatím probíhají cirkusová představení nerušeně, ale vznikly již petice za jejich omezení.

V Táboře sbírá podpisy pro to, aby radnice pozemky cirkusům s živými zvířaty nepronajímala, Jiří Mrňa. „Asi na začátku školního roku to ukončíme. Uvidíme, kolik budeme mít podpisů, a předáme to radě města,“ plánuje. Lidé, kteří přicházejí petici podepsat, argumentují jasně. „Přijde mi, že drezury jsou vůči zvířatům kruté,“ řekla jedna z táborských petentek.

Táborská radnice již o omezení pronájmu jediného městského pozemku vhodného pro cirkusy uvažuje. Podobným směrem jdou i úvahy představitelů Brna. Město se svých obyvatel na vhodný přístup k cirkusům zeptalo v internetové anketě. „Data vyhodnotíme, případně dáme doporučení městským částem, které mají ve správě jednotlivé pozemky,“ upřesnil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Majitelé cirkusů se ale zlobí. Hovoří o žalobě kvůli diskriminaci, byť podle Jana Kubaly ze společnosti Frank Bold advokáti nemohou cirkusy očekávat, že by u soudu uspěly. „Pokud potřebuje cirkus ke svému podnikání nájem pozemku, jedná se o jeho podnikatelské riziko, které spočívá v tom, že mu osoba, kterou o nájem pozemku požádá, nevyhoví,“ míní.

Některé cirkusy se ostatně již raději obracejí na majitele soukromých pozemků, a tak se odmítavého postoje radnic nebojí. Cirkusy nicméně zápolí i s odlivem návštěvníků, byť ti stálí chodí dál.

Majitel Národního cirkusu originál Berousek Jiří Berousek soudí, že problémy, které cirkusy dnes mají, souvisejí s kauzou jednoho ze členů široké rodiny, který však paradoxně cirkus neprovozuje. Ludvíka Berouska nedávno potrestal soud podmínkou, když se zjistilo, že se v jeho zooparcích nelegálně zabíjeli tygři.

Podle Jiřího Berouska se potíže cirkusů stupňují od doby, kdy policie informace o případu zveřejnila. „Začalo to až od loňského roku. Myslím si, že to udělal pan jmenovec Berousek, který nemá s cirkusem absolutně nic společného. Je to podnikatel se zvířaty. Od té doby se to rozvířilo,“ míní.