Třikrát vinen, zaznělo v kauze zabíjení tygrů. Preparátor dostal tři roky vězení, Berousek podmínku

Události: Kauza zabíjení tygrů (zdroj: ČT24)

Tři roky za mřížemi hrozí preparátorovi Miloši Hrozínkovi obžalovanému v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Nepodmíněný trest pro něj a podmínky pro majitele několika zooparků Ludvíka Berouska a odběratele produktů z tygřích těl Xuan Vu Lea vyřkl českolipský okresní soud. Verdikt ale zatím není pravomocný, všichni obžalovaní si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Vinni jsou všichni tři lidé obžalovaní ze zabíjení tygrů a obchodování s částmi jejich těl – řečí zákona neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty – ale tresty pro ně se liší. Žalobce je prohlásil za organizovanou skupinu, což obžalovaní i jejich obhájci v závěrečných řečech odmítli.

„Obžalovaní byli uznáni vinnými, kdy jsem se zcela ztotožnila se závěrečnou řečí a právním rozborem důkazů i právním hodnocením státního zástupce,“ řekla samosoudkyně Lucie Homolková.

Podle obžaloby majitel zooparků u Prahy a Doks Ludvík Berousek předával mrtvé tygry preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle policie preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa. Tvrdí, že netušil, že by to bylo proti zákonu.

Pokud budou tresty vyřčené českolipským soudem zpravomocněny, stráví preparátor Miloš Hrozínek tři roky ve vězení, Berousek bude potrestán dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338 tisíc korun, který když nezaplatí, půjde na půl roku do vězení. Xuan Vu Le byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V Berouskově případě jde o souhrnný trest, neboť u jiného soudu byl potrestán zabavením nekolkovaných cigaret, které se u něj našly.

Tresty jsou podobné tomu, co žádal státní zástupce Michael Dostál. Soud pouze nepřistoupil na vyhoštění Xuan Vu Lea. Obhajoba žádala zproštění, případně posouzení případu v přestupkovém řízení.

Podle žalobce zabil tygra preparátor

Případ se týká tří loňských úhynů tygrů z Berouskova chovu. Policie nechala čtyřletého tygra pitvat, veterinář, který pitvu provedl, soudu řekl, že zvíře zemřelo na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl v krční páteři a druhý pod lopatkami. Podle žalobce Dostála zvíře zabil Hrozínek v Berouskově zooparku.

Berousek uvedl, že samec byl agresivní a zabil předtím jiné samice. Žalobce Dostál v závěrečné řeči uvedl, že si Berousek nechal od veterinářky podvodně vystavit v předstihu úmrtní list a jako důvod chtěl uvést selhání ledvin. Veterinářka mrtvého tygra neviděla.

Státní zástupce je přesvědčený, že plánovaná byla i dvě úmrtí tygřic, i když důkazy nemá. U roční samice se na základě indicií domnívá, že uhynula hladem. Čtyřletou zabil samec. Dostál se divil, že je Berousek dal k sobě, i když věděl, že je samec agresivní. 

Asiati věří v léčivé účinky

Produkty z tygřích těl jsou v asijské komunitě žádané. „Někteří lidé věří, že například mozek tygra pomůže od lenosti nebo oči od epilepsie, nos od kousnutí hadem, zuby od horečky, kůže proti mentálním poruchám, žluč proti křečím, tuk na revmatismus, krev na silnou vůli,“ uvedl nedávno ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Podle něj lze za jeden tygří špičák dostat 100 až 500 dolarů (od 2300 do 11 500 korun) a za dráp 50 až 100 dolarů (zhruba 1150 až 2300 korun). Kožešina stojí až 20 tisíc dolarů (kolem 460 tisíc korun).