Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Události: Pokračování gripenů (zdroj: ČT24)

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.

Stát v současnosti platí za pronájem čtrnácti letounů Gripen 1,7 miliardy korun ročně. Vzhledem k jejich stárnutí resort obrany signalizuje, že to může být více. Neprodloužením smlouvy by ale Česko podle opozice přišlo o část protivzdušné obrany a muselo by žádat o pomoc sousedy.

„Se Švédy se to vyvíjí dobře a věřím, že do konce roku budou všechny potřebné kontrakty uzavřeny,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Její slova potvrdil i mluvčí švédského velvyslanectví v Česku Martin Severýn.

Švédské stíhačky ale budou potřebovat modernizovat – úprav se zřejmě dočkají zbraňové systémy, komunikace nebo tankování za letu. Opozici bude zajímat hlavně cena. Podle předsedy sněmovního výboru pro obranu Lubomíra Metnara (za ANO) byla chyba nejednat o prodloužení gripenů dříve, už při rozhodování o nákupu F-35. „Uvidíme, co se jim podaří. Mě bude zajímat, kolik bude stát v tom základním srovnání, to znamená nájem čtrnácti gripenů, výcvik pilotů a základní servis, abychom si mohli porovnat porovnatelné,“ poznamenal.

„Snažíme se se Švédy samozřejmě vyjednat co nejpříznivější podmínky pro českou stranu, ale na druhou stranu chápeme, že tím, že těch provozovaných letounů je poměrně málo, tak je to samozřejmě náročnější,“ doplnila Černochová.

Všestranné stroje

Víceúčelové stíhače JAS-39 Gripen mohou sloužit pro stíhací, útočné i průzkumné operace. Mohou nést širokou škálu zbraní, od raket vzduch-vzduch až po prostředky elektronického boje. Česká armáda tato letadla zařadila do výzbroje v roce 2005, nahradily staré sovětské stíhačky MiG-21.

„Na létání je to hrozně příjemné, bezpečné, jednodušší než ty staré stroje,“ vysvětlil brigádní generál Jaroslav Tomaňa z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Podle něj jsou současné české gripeny díky softwareovým upgradům mnohem modernější, než byly v roce 2005.

Zprvu byly pronajaté na deset let, poté Česko kontrakt prodloužilo v roce 2014 do roku 2027 s dvouletou opcí. Už tehdy byla součástí balíčku modernizace, včetně nočního vidění nebo schopnosti ničit pozemní cíle.

Úkolem gripenů je ostraha vzdušného prostoru Česka, ale armáda je začala posílat i do zahraničí. Od roku 2009 se pravidelně zapojují do misí NATO Baltic Air Policing, tedy ostrahy vzdušného prostoru pobaltských republik. Nedávno začaly bránit také nebe nad Slovenskem. V letech 2015 a 2016 české gripeny hlídaly vzdušný prostor Islandu. Kromě Švédů a Čechů létají na těchto strojích piloti Maďarska, Thajska, Brazílie a Jihoafrické republiky.

V roce 2035 by je měly v českých vzdušných silách plně nahradit americké letouny F-35. Ty bývají označovány za nejmodernější sériově vyráběné stíhací letouny na světě. První z nich mají v Čáslavi přistát v roce 2031.