Česko nemá být prostředníkem jednání Ruska a Ukrajiny, řekl ministr Bek

Události, komentáře: Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN) zjednodušila evropskou politiku. V oblasti obnovitelých zdrojů energie a Green Dealu ustoupila do pozadí ideologie a tyto otázky začaly být vnímány z hlediska bezpečnosti, řekl v Událostech, komentářích. Úkolem českého předsednictví v Radě EU podle něj nemá být zprostředkovávání rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Z častých rozhovorů Macrona s Putinem „nebyl nadšen“.

První bod v seznamu priorit českého předsednictví je zvládnutí uprchlické krize a pomoc Ukrajině. Během představení českého předsednictví v Radě EU mluvil premiér Petr Fiala (ODS) přímo o „poválečné obnově Ukrajiny.“

Mikuláš Bek doufá, že válka skončí ještě během českého předsednictví. „Samozřejmě pokud konec války nenastane, tak stejně bude evropská politika směřovat k tomu, aby byl připraven nějaký plán, až válka skončí,“ dodává. 

  • Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny
  • Energetická bezpečnost
  • Posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru
  • Strategická odolnost evropského hospodářství 
  • Odolnost demokratických institucí 

Evropskou politiku konflikt na východě Evropy podle něj zjednodušil. „Některá témata, která byla do začátku války diskutována ideologicky poměrně vyhroceně, jsou nyní viděna prizmatem bezpečnosti o hodně střízlivěji,“ myslí si. Týká se to podle něj například ekologické politiky a evropského „Green Dealu“. „V tomto směru se diskuse více upřela na to, co je podstatné, a ideologické rozdíly ustoupily do pozadí,“ dodává. 

Úkol pro neutrální státy

Česko by v době předsednictví podle něj nemělo sehrávat roli prostředníka mezi Ruskem a Evropskou unií. „Úkolem předsednické země není vyjednávat o zahraniční politice Evropské unie, protože v téhle oblasti má EU ve svých strukturách v příslušné radě stálého vysokého představitele, a předsednická země ani nepředsedá radě pro zahraniční politiku,“ vysvětluje a dodává, že Česko se jasně postavilo na jednu stranu konfliktu a podporuje Ukrajinu. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle něj s Vladimirem Putinem jednal jako představitel své země, nikoliv za končící předsednictví Francie v Radě EU. Jeho četnými telefonickými rozhovory s ruským prezidentem ale Bek jako český ministr pro evropské záležitosti „není nadšen“. Česko by se podle něj o zprostředkování rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou nemělo pokoušet. 

„Případné zprostředkovatelské mise budou úspěšněji hrát ty státy, které vystupují neutrálněji, tak to myslím ve vyjednávání je, je to fakt, který je tak třeba brát,“ říká ministr. 

Pořadí předsednictví v Radě EU
Zdroj: ČT24

Kandidátský status pro Ukrajinu

Co se týče ambic Ukrajiny na členství v Evropské unii a získání kandidátského statusu pro toto členství, připomíná Bek, že Česká republika je velkým zastáncem toho, aby Ukrajina kandidátský status získala. „Aktivně argumentujeme ve prospěch kandidátství, ale říkáme, že považujeme za dobré, aby pro ten proces platila všechna standardní kritéria rozšiřování Evropské unie a principy, které jsou s tím spojeny,“ říká. 

V otázkách energetické bezpečnosti podle něj bude mít Česko za úkol vyjednat společné nákupy plynu a využití společných prostředků pro dobudování potřebné infrastruktury v rámci programu RePower EU. 

„Panuje obecný souhlas s tím, že v nadcházejícím období je potřeba dobudovat kapacity terminálů na zkapalněný zemní plyn a dobudovat plynovody tak, aby bylo možné se zbavit závislosti na ruském plynu,“ vysvětluje. 

Na závěr rozhovoru komentoval dění ve straně STAN poté, co policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Mezi stíhanými je i náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček ze STAN, který byl členem dozorčí rady DPP. Hlubuček poté rezignoval na veškeré stranické funkce včetně pozice na pražské kandidátce, uvedl lídr kandidátky STAN Hlaváček. 

„Z té kauzy nemám radost, ale je to kauza komunální politiky,“ komentoval záležitost Bek. „Není to kauza, která by se týkala přímo nějakého ze členů vlády,“ dodal s tím, že je rád, že se vedení STAN od Hlubučka distancovalo a vyzvalo ho k rezignaci.