Česko chce za radar od USA pomoc při modernizaci armády

Praha - Česká republika požaduje od Američanů pomoc při modernizaci armády, například při pořízení vojenských dopravních letadel a modernizaci protivzdušné obrany. Váhavě se tak přidává k sousednímu Polsku, které vojenskou pomocí podmiňuje souhlas s umístěním raketové základny na svém území. Češi dosud tvrdili, že mají zájem jen o spolupráci ve vědě a průmyslu.

„Požádali jsme Spojené státy o součinnost při akvizici středních dopravních taktických letounů a to bychom si představovali i v rámci vyjednávání o protiraketové obraně,“ potvrdil náměstek ministerstva obrany Martin Barták.  

Od Američanů by armáda chtěla získat dva transportní Herculesy, které by nahradily malé a zastaralé letouny Antonov, v nichž se dopravují vojáci na zahraniční mise. V rámci protivzdušné obrany má pravděpodobně zájem o systém Patriot.

Zatímco podle předsedy parlamentního výboru pro obranu Jana Vidíma nebo lidoveckého poslance Pavla Severy jsou požadavky České republiky dobrý nápad, stínový ministr zahraničí za ČSSD Petr Hulínský je považuje za „nepřijatelné kupčení“.  

Jasné „ne“ teď naopak Česko říká společnému projektu NATO Globemaster, v jehož rámci měla ČR spolu s několika aliančními spojenci pořídit a společně provozovat dvě až tři dopravní letadla C-17. Podle Bartáka se ale změnily podmínky projektu, který je nyní příliš nákladný.

Vojensko-technická spolupráce zřejmě nebude součástí žádné ze smluv, které by měl v létě schvalovat český parlament. Jednání o příslušné dohodě jsou teprve na začátku.