Česko bude jednoznačně podporovat pozvání Ukrajiny do NATO, řekl Vystrčil

Interview ČT24: Miloš Vystrčil (7. 7. 2023) (zdroj: ČT24)

Česko podporuje a bude podporovat jednoznačné vyjádření summitu Severoatlantické aliance, které bude pozváním Ukrajiny do NATO, uvedl v pořadu Interview ČT24 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v souvislosti s nadcházejícím summitem Aliance ve Vilniusu. Vystrčil zmínil, že vstup do NATO nebude okamžitě, protože to není možné, dokud zuří válka. „Ukrajina by ale měla mít jistotu, že se s ní počítá,“ podotkl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal ve čtvrtek a v pátek v Praze. Z Česka si odváží příslib vojenské pomoci i diplomatické podpory v rámci NATO. „Je otázkou času, kdy se stane členem NATO. Tento typ zprávy by měl ze summitu vzejít a já doufám, že vzejde, protože všechno ostatní by bylo oslabení demokratického světa, oslabení NATO,“ míní Vystrčil. 

Dodal, že úkol, který stojí před zástupci jednotlivých zemí Aliance, je obtížný. „Doufám, že se nalezne takové vyjádření podpory, které bude přijatelné jak pro členské země NATO, tak pro Ukrajinu,“ konstatoval s tím, že Ukrajina si uvědomuje, že tu jsou určité mantinely.  

V souvislosti s vojenskou pomocí Ukrajině, která má mimo jiné zahrnovat výcvik ukrajinských pilotů na stíhacích bombardérech F-16, předseda Senátu podotkl, že musíme Ukrajině maximálně pomáhat. „Je to v našem zájmu. Je to v zájmu toho, abychom tu dokázali dále normálně a civilizovaně žít a abychom se nedočkali podobného osudu, jaký by postihl Ukrajinu, pokud bychom ji nepodporovali.“

Vystrčil podotkl, že Česko nemá jinou možnost, ačkoliv se objevují výhrůžky jadernou odvetou. „Ty výhrůžky nepocházejí jen z Ruska, ale někteří lidé i u nás vyhrožují podobně. Já jsem ale přesvědčený, že my nemáme jinou možnost než maximálně podporovat Ukrajinu, protože pokud budeme dělat něco jiného, tak oslabujeme i sami sebe,“ uvedl s tím, že pokud má Česko zbraně a možnosti, tak by mělo pomoci.  

Pomoc Ukrajině by se měla lépe vysvětlovat

Političtí představitelé by se také podle Vystrčila měli zlepšit v komunikaci a pomoc Ukrajině více vysvětlovat. „Ta pomoc není jen o tom, že vyřešíme současný stav, pomůžeme Ukrajině získat nazpět území, je to i o další existenci EU, o další naší existenci v EU, ochraně našich hodnot a o tom, abychom dokázali i v rámci svobodného demokratického světa spolupracovat,“ uvedl předseda Senátu.

Dodal, že na světě je většina režimů, kde nejsou dodržována lidská práva a svobody. „Pokud chceme, aby ta naše menšina zůstala silná, případně se rozšířila, tak pomoc je jednou z možností, jak toho dosáhnout.“

Zmínil, že pokud by se objevila možnost jednat s Vladimirem Putinem za předpokladu, že by to bylo výhodné pro Ukrajinu, tak nelze bez ní. „Pokud Ukrajina řekne, že tato jednání jsou pro ni přijatelná, tak si dovedu představit, že my bychom ta jednání podporovali. Ale nedovedu si představit, že bychom jednali bez Ukrajiny o Ukrajině,“ dodal.