Čepro dostane nového šéfa

Praha – Státní společnost Čepro dostane nového ředitele. Dosavadní předseda představenstva a generální ředitel Pavel Švarc šéfoval podniku, který spravuje strategické rozvody a sklady pohonných hmot, tři roky, dozorčí rada ho teď chce odvolat. Píše to deník Mladá fronta Dnes. Švarc, který teď leží v nemocnici po těžké autonehodě, má o funkci přijít kvůli nedůvěře politiků a nevybíravému stylu jednání.

Ministerstva průmyslu a financí také uvažují o tom, že Čepro spojí se společností Mero, která se stará o ropovod Družba, sklady ropy a státní hmotné rezervy. K tomu ale může dojít teprve ve chvíli, kdy skončí soudy s podnikatelskými skupinami, které se měly pokoušet získat z Čepra několik miliard korun. Právě kvůli sporům s nimi byl do čela společnosti povolán Pavel Švarc. „Mohu říct, že pan Švarc nepochybně výborně splnil svou obtížnou roli při obraně Čepra,“ uvedl předseda dozorčí rady Čepra Miroslav Beneš.

Nynější ředitel pravděpodobně přestane vést podnik na konci letošního roku. Dozorčí rada se jeho odvoláním původně chtěla zabývat v červenci, ale nedostala se k tomu. Situací se proto měla zabývat na konci září, ale Švarc je v nemocnici.

Novým šéfem Čepra by se podle MF Dnes mohl stát bývalý místopředseda představenstva ČEZ Jiří Borovec, s jehož nominací ale není spokojen ministr financí Kalousek. Další zvažovaní kandidáti jsou nynější obchodní
ředitel Čepra Jan Duspěva, bývalý šéf FNM Jan Juchelka či nynější šéfové státních hmotných rezerv Ladislav Zabo a Mera Jaroslav Pantůček.