Ubytování zdarma pro uprchlíky z Ukrajiny končí, roste humanitární dávka

Události: Humanitární dávka pro Ukrajince (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka část ukrajinských uprchlíků dosáhne na vyšší pomoc od státu, takzvanou humanitární dávku. Jde hlavně o zranitelné osoby – třeba matky s dětmi a seniory. I pro ně totiž za měsíc skončí bezplatné ubytování. Získají ho jen nově příchozí na první tři měsíce v Česku. Úprava dávky má uprchlíkům umožnit najít si běžné bydlení.

Vita Sonová spolu se synem žije v pražském hotelu, kde měli dosud ubytování zdarma. To se ale změní. Kvůli pracovnímu úrazu matka momentálně nevydělává. Pobírá humanitární dávku – stejně jako v průměru asi padesát tisíc uprchlických domácností měsíčně.

„Počet lehce klesá, zároveň průměrná dávka lehce stoupá, protože jsou to skutečně typicky zranitelné osoby, které naše služby a hlavně tu pomoc potřebují,“ řekl generální ředitel Úřadu práce České republiky Daniel Krištof.

Právě zranitelní uprchlíci mohou nově dostávat šest tisíc korun měsíčně jako pomoc na bydlení. Ostatním stát přispěje čtyřmi tisíci. Zvýšení dávky je důležité pro seniorku Tetjanu Ciganjukovou, bydlení si pronajímá spolu s dcerou. „Dcera pracuje, ale téměř celý její příjem jde na splácení nájemného,“ přiblížila Ciganjuková.

Poprvé o dávku žádala Marija Palamarčuková s měsíčním dítětem. Na rodičovský příspěvek nárok nemá. „Odešla jsem na mateřskou dovolenou, nyní nepracuji. Za byt ale musíte zaplatit,“ poznamenala.

„Čech má přístup k více zdrojům, k více různým dávkám, které dokáží reagovat na různé situace. A Ukrajinci ne. Spoustě lidí ten příspěvek nepokryje náklad na bydlení,“ řekl vedoucí sociálního oddělení ze Sdružení pro integraci a migraci Petr Pijáček.

Toho se obává i Vita Sonová. Chtěla by začít prodávat pletené výrobky a doufá, že jí to s placením nájmu pomůže.