Bárta: Vláda komunistů tady prostě objektivně nehrozí

„Musíme udělat vše pro pád Petra Nečase, potom přesvědčit Poslaneckou sněmovnu k přijetí stabilizačního balíčku k nápravě těch nejhorších nemravností, které tady jsou, a teprve potom se, doufám, domluvíme na rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasných volbách,“ řekl v Interview ČT24 poslanec za VV Vít Bárta. Bárta se nástupu komunistů do exekutivy nebojí, naopak vidí v předčasných volbách novou příležitost pro Věci veřejné.

Premiér Petr Nečas spojil s daňovým balíčkem ve sněmovně důvěru vládě. Podle některých spekulací teď hledá podporu i u poslanců Věcí veřejných. Výkonná rada VV ale pravděpodobně svým poslancům podporu vládě zakáže. „Jsem přesvědčen, že padne rozhodnutí, že pokud by jakýkoliv poslanec VV - byť pasivně, tedy nepřítomností - podpořil vládní koalici, to znamená zvýšení DPH, tak nemůže zůstat členem poslaneckého klubu ani strany Věci veřejné,“ řekl v Interview ČT24 šéf poslanců VV Vít Bárta.

„To, že se v tuto chvíli bortí koalice a roste tlak na přetahování poslanců VV směrem ke koalici, je evidentní. O žádném poslanci z VV, který by hlasoval pro daňový balík, ale nevím,“ uvedl Bárta. „Jsem přesvědčen, že po dvou pučích a dvou útocích ze strany ODS a TOP 09, ze strany pana Jurečka, ze strany pana Frkala a dalších kmotrů, už jsme obrněni a dokážeme se proti nim bránit. Ti lidé, kteří se tak báli o svá korýtka, už ve VV nejsou,“ myslí si Bárta.

Pád vlády je podle Bárty pro Českou republiku zcela správným krokem. Je ale zapotřebí, aby před předčasnými volbami došlo k několika zásadním krokům, například k vyřešení policejního puče a nástupu ODS blízkého policejního prezidenta nebo otázky zvýšení DPH. „Čili pád vlády, poté je zapotřebí udělat naprosto nezbytné fatální kroky pro to, aby tato Česká republika mohla dále fungovat, a poté je zapotřebí co nejrychleji udělat předčasné volby,“ shrnul Bárta.

Bárta: Předčasné volby jsou pro nás příležitostí

V případě předčasných voleb se Bárta nástupu komunistů do exekutivy nebojí. „Vláda komunistů tady objektivně nehrozí, voliči budou vyrovnávat atmosféru toho přílišného vykývnutí vlevo. A to je velká příležitost pro strany jako VV, pro středové a pravicové strany,“ uvedl Bárta.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Jsem optimista v tom, že zpětná vazba z prudkého výsledku komunistů je natolik velká, že především pro středové strany je toto paradoxně pozitivní zpráva, protože voliči středu a pravice si budou u předčasných voleb více uvědomovat reálné riziko nástupu komunistů,“ dodal. 

Bárta byl nepravomocně odsouzen za uplácení. Nejvyšší soud sice kvůli poslanecké imunitě vyhověl jeho stížnosti, za údajné půjčky Kočí a Škárkovi ale může být souzen dál. Bárta nicméně nevěří, že by byl nakonec odsouzen pravomocně. „Nedokážu si představit, že by taková situace měla být aktuální. S takovou variantou vůbec nepočítám.“