ANO lavíruje mezi voliči svými a SPD, míní Benda. Brabec kritizuje sněmovní usnesení

UK: Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny trvá již druhý den (zdroj: ČT24)

Dolní komora na mimořádné schůzi označila za největší bezpečnostní hrozbu nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. ANO usnesení kritizuje, podle místopředsedy Richarda Brabce je jednostranné. Předseda poslanců ODS Marek Benda v Událostech, komentářích uvedl, že bylo k dispozici už v pondělí a opozice se na jeho formulaci mohla podílet. Domnívá se, že ANO manévruje mezi voliči svými, SPD a případně dalších proruských subjektů.

Poslanci na mimořádné schůzi měli dlouhé projevy o Ukrajině, vyzbrojování nebo se různě osočovali. Koaliční návrh nakonec sněmovna přijala hlasy poslanců výhradně z koaličního tábora, ANO ani SPD návrh nepodpořily a místo toho podaly své návrhy usnesení, které sněmovna zamítla.

Benda prý měl naději, že se na návrhu usnesení podaří shodnout i s hnutím ANO, opozice na to ale prý neměla „náladu“. „Návrh se snaží jasně říct naše prozápadní zakotvení, nebezpečnost Ruska pro celou Evropu, potřebu podpory Ukrajiny včetně vyzbrojováni. Pokud k tomu nebude docházet, tak je Ukrajina oslabena a hrozí její porážka,“ sdělil v Událostech, komentářích.

Brabec vidí důvody pro nepodpoření zmíněného usnesení ve „formě a obsahu“. Vadilo mu, jak probíhala mimořádná schůze. „My považujeme za vrcholně neslušné, že jsme dva dny uráženi, jsme nařčeni z bezpečnostního rizika. Úplně nesmyslně. (...) A nakonec poslední hodinu někdo přijde a řekne ‚tak se pojďte dohodnout na usnesení‘. To nejde,“ odvětil.

Koaliční usnesení je podle Brabce jednostranné a oceňuje vládu. Společnými body by prý bylo například budování armády, plnění závazků NATO či posílení obranyschopnosti. ANO by ale také chtělo, aby se prováděly diplomatické kroky.

Benda: Nevím, jestli poslouchají Lavrova

Benda tvrdí, že tyto argumenty jsou „hrubě nesprávné“. „Opozice se nejvíce rozčiluje, že bylo přihlášeno patnáct koaličních předsedů, ale zapomíná říci, že včera (v úterý, pozn. red.) v půl šesté vyvolával pan předsedající napřed pana Andreje Babiše, pak paní Schillerovou, pana Havlíčka a další, kteří nebyli v tu chvíli přítomni v sále a mohli klidně mluvit relativně brzy po začátku. Nezúčastnili se,“ míní.

Usnesení prý bylo k dispozici už v pondělí večer, kdy se o něm podle Bendy dalo mluvit a některé formulace zmírňovat či zesilovat. Zopakoval, že to podle něj opozice nechtěla. ANO podle něj potřebuje „lavírovat mezi svými voliči a voliči SPD, případně ještě těch dalších úplně proruských subjektů“.

„(ANO, pozn red.) bude pořád říkat, že jsme sice součástí Západu, ale hlavně se musí jednat a vyjednávat. V jejich usnesení jsou věty, že je třeba nastolit příměří. Nevím jestli poslouchají ruského ministra zahraničí, pana Lavrova, který opakovaně říká, že příměří je možné, až bude vše dohodnuto, zjednodušeně řečeno, až jim Ukrajina odevzdá všechno, co zatím zabavili. A ještě se vzdá zbraní a členství v západních strukturách,“ prohlásil Benda, podle nějž Babiš opakovaně napadá české vojáky včetně náčelníka generálního štábu armády Karla Řehky – prý se „takhle nedá jednat s představitelem armády“.

Vondráček: Přestane se střílet, sedne se ke stolu a pak Rusko odejde

Bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) ještě předtím v Interview ČT24 sdělil, že hnutí ANO nemělo potřebu Babiše obhajovat v otázce, zda je bezpečnostním rizikem. Mimořádnou schůzi označil za zbytečnou, celá prý byla jen proti Babišovi.

„Když člověk říká svoje názory, když chce pomoci Ukrajině, ale má svůj pohled na věc a myslí si, že je lepší, když budeme směřovat k míru, tak to přece není bezpečnostní riziko,“ věří. Militantní je podle něj současná vláda, ačkoliv tvrdí, že představitelé státu by měli být jednotní v zahraniční politice. Opozice tady podle Vondráčka „není od toho, aby jenom přikyvovala vládě“.

Interview ČT24: Radek Vondráček (zdroj: ČT24)

Vondráček také prohlásil, že došel k závěru, že vojenské řešení války na Ukrajině patří k těm méně pravděpodobným. „Přikláním se k názoru, že by bylo dobré, aby se začalo nějakým způsobem prostřednictvím někoho jednat o příměří. Že bychom zachránili tisíce životů. To neznamená, že tam přes noc přestaneme pomáhat,“ míní. Pořadí řešení je podle něj takové, že se „přestane střílet, sedne se ke stolu a pak Rusko odejde“.

ANO podle něj odsoudilo ruskou agresi a podporuje územní celistvost Ukrajiny. Také se domnívá, že Rusko nemá v plánu pokračovat v agresi dále na západ – NATO je podle Vondráčka silné uskupení, které toto vylučuje.