Stovky ryb vylovili rybáři z rybníka Dvorský

Hodonínsko – Kapry či jiné sladkovodní ryby si mohou zájemci koupit u rybníku Dvorský na Hodonínsku. V sobotu tam totiž začal výlov. Rybí speciality či prodej ryb jsou ale na programu především během celé neděle. Ryby, které se neprodají, poputují do zahraničí nebo na vánoční trhy.

Slavnostní výlov rybníka Dvorský je na Hodonínsku každoročně velkou událostí. „Přicházejí sem tisíce a tisíce lidí,“ potvrdil ředitel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Přípravy na výlov probíhaly už během sobotního večera. Třicetihektarový rybník se musel takzvaně nastrojit. „Strojiči jsou zkušení rybáři, kteří vědí, co který rybník potřebuje. Nachystají vše potřebné tak, aby ostatní rybáři mohli ráno přijít a už jen lovit,“ dodal Pecha. Takzvaný strojič ví, kolik je v rybníce ryb, jaká je hloubka loviště, i to, jak rychle odtéká voda.

V neděli vylovili rybáři pomocí zátahové sítě z vody například kapry, tolstolobiky, sumce, štiky či candáty. Následně je umístili do kádí, ze kterých si je budou moci zakoupit zájemci. „Ryby, které o víkendu neprodáme, dáme do sádek a budou připraveny na vánoční trhy. Minimálně polovinu vyvážíme do zahraničí,“ řekl Pecha. Podle Pechy je zájem o ryby mezi lidmi stále větší. „Kupují hlavně kapry a dravé ryby,“ dodal Pecha.

NO COMMENT: Slavnostní výlov rybníka Dvorský (zdroj: ČT24)

Ačkoliv výlovem Dvorského rybníka vrcholí na Hodonínsku sezóna, o vodní plochy je potřeba starat se i přes rok. „V zimě musíme v komorových rybnících dělat díry do ledu, aby se do vody dostaly vzduch a světlo. Na jaře a v létě musíme hlídat, zda mají ryby dostatek stravy a kyslíku,“ popsal Pecha.

Historie rybářství na Hodonínsku začíná kolem roku 1473. Vratislav z Pernštejna zde začal zakládat soustavu velkých rybníků. Jejich celková výměra tehdy přesahovala 2000 ha. Úpadek rybníkářství začal v dobách třicetileté války. V roce 1872 byly již všechny rybníky zrušeny a přeměněny na louky a pole. Novodobá historie rybníkářství na Hodonínsku začíná v roce 1945, kdy se začíná s obnovou a budováním nových rybníků. V současné době je na Hodonínsku okolo 90 rybníků o celkové výměře 520 ha.  

Zdroj: http://www.rybarstvi-hodonin.cz/p_historie.htm