O Týden techniky byl zájem

Společná akce Technické a Ostravské univerzity a Matičního gymnázia probíhá celý týden. Zahrnuje řadu přednášek, předváděcích akcí, exkurzí a dalších setkání s odborníky. Zájem je velký.

„Dozvěděl jsem se spoustu věcí o autorských průmyslových právech. Líbilo se mi to,“ komentoval akci jeden z účastníků.

Vedle tradičních třeba týdnů jazyků se podle slov ředitele škola rozhodla jít cestou „nepopulární“, tedy popularizovat to, co mnohé straší. Jsou to přírodní vědy a technické obory.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Krajský úřad potvrzuje, že demografická křivka je neúprosná. V devátých třídách je teď o třetinu méně žáků než před sedmi lety. Zájem o technické obory stoupá jen velmi pomalu.

Problém s nedostatkem techniků přitom už mají i firmy. Podle svazu průmyslu během následujících čtyř let z průmyslových firem v Moravskoslezském kraji odejde do důchodu téměř dvacet tisíc zaměstnanců.

„Tento region potřebuje lidi, kteří mají zájem pracovat v technických oborech a hlavně vymýšlet další nové věci,“ uvedla Dagmar Juchelková, vedoucí Katedry energetiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity.

Ne všichni vidí v technice budoucnost. Matiční gymnázium chce ale v popularizaci tohoto oboru pokračovat a v příštím roce zavede nový volitelný předmět zaměřený na techniku.