Ministr chystá zvýšení poplatku z těžby

Ostrava - Ministr průmyslu chce zvýšit poplatky těžařům. Převážnou část poplatků dostávají města a obce - a ty po změně volají už dlouho. Podle nich jsou platby - ve srovnání s cenou uhlí a dopady těžby - velmi nízké. OKD zatím nechce plán ministerstva hodnotit, dokud nebude jasné, o kolik poplatky porostou.

Těžaři vydělávají v miliardách. Státu a obcím ale odvádějí jen pár milionů. Ministr průmyslu potvrdil, že připravuje změnu poplatků z těžby. „Výnosy má soukromá společnost, ale ztráty nese celá společnost, celý kraj a to musíme změnit,“ zdůvodňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Města a obce už dlouho kritizují, že stát si necení víc svého nerostného bohatství a nevyužívá dostatečně ani možnosti, které mu dává stávající horní zákon. „Od roku 93 stoupla hodnota uhlí o více než 300 procent, ale poplatky z těžby stouply zhruba o 20 až 30 procent, což je směšné,“ myslí si předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný. Společnost OKD platí ročně státu a obcím z dobývacích prostorů a z vytěženého uhlí dohromady zhruba 150 milionů korun. Největší částky z obou poplatků, které hradí OKD státu a obcím, jdou městu Karviná. Jsou to ale jen desítky milionů korun, dopady těžby jsou přitom nesrovnatelně větší. „My pochopitelně budeme rádi, když se ten zákon změní a když peněz bude víc, protože dnes je to částka, která nám připadá opravdu nízká,“ vyjádřila se mluvčí města Karviné Šárka Swiderová.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Společnost OKD zatím plán ministerstva nechce hodnotit. „Překvapení to pro nás není a vzhledem k tomu, že neznáme paragrafové znění toho návrhu, nemáme žádné další informace, tak nemůžeme hodnotit ten případný dopad na společnost OKD,“ uvedl mluvčí společnosti OKD Marek Síbrt. Jasněji by mělo být v září, kdy chce ministerstvo průmyslu předložit návrh novely horního zákona.