Mateřské školy stále častěji nabízejí netradiční aktivity

Ostrava – Dětem v mateřských školách už nestačí jen pohádky a pískoviště. V některých nechybí třeba lezecká stěna, masážní vana nebo sauna. Mateřinky se novým vybavením snaží zajistit, aby měly na zápisech plno.

Pohádkami a stavěním hradů z písku už dnes učitelky děti v mateřských školách údajně nezabaví. I v běžné mateřince proto rodiče mohou narazit například na lezeckou stěnu, která neslouží jen pro zpestření programu, ale i pro zlepšení celkové fyzické kondice dětí. V jiné mateřské škole se zase mohou pochlubit masážní vanou. „Nároky rodičů  jsou čím dál vyšší, musíme se snažit a zkvalitňovat naši práci,“ říká Šárka Beranová z Mateřské školy Staňkova.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Dosud školky neměly problém se zaplněním, o místa bojovali spíše rodiče. teď se ale vedení mateřinek obává, že silné ročníky už nebudou a situace se obrátí. Právě proto se snaží být co nejatraktivnější.

V celém Moravskoslezském kraji je více než šest set mateřských škol, které zřizují jednotlivé obce. V posledních letech přibylo mateřinek soukromých, kterých je v současné době téměř padesát.