Krach stavební firmy Interdecor je znovu před soudem

Frýdek-Místek – Majitel zkrachovalé frýdecko-místecké stavební firmy Interdecor Zbyněk Fabík je opět před soudem. Tentokrát měl fakturačními podvody okrást stát na daních o více než pět milionů korun. Už koncem loňského roku poslal soud Fabíka na sedm a půl roku do vězení za třísetmilionový podvod.

Zbyněk Fabík měl úspěšnou stavební firmu Interdecor a zároveň milionové dluhy. Kromě Fabíkových obchodních partnerů marně čekali na peníze i na finančním úřadě. Fakturami za stavební práce, které Fabíkova firma nikdy neprovedla, okradl podle žalobce stát o více než pět milionů korun. „Za zvlášť závažný zločin úvěrový podvod byl obžalovanému uložen zdejším soudem nepodmíněný trest sedm let a šest měsíců,“ informovala mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová.

Ještě před pěti lety patřil Interdecor mezi přední stavební firmy ve Frýdku-Místku. Ve městě například opravila desítky panelových domů. Zároveň firma neměla prostředky na splácení dluhů, které podle žalobce přesahovaly deset milionů korun. Zbyněk Fabík vyřešil problém podvodem.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Na bance vylákal formou dvou úvěrů částku dvakrát 150 milionů. V prvním případě ovšem došlo k náhradě škody, protože peníze z druhého úvěru použil právě na uhrazení úvěru prvního,“ uvedl státní zástupce Martin Brzobohatý. Oněch 150 milionů si Zbyněk Fabík ovšem nechal, bance je zatím nevrátil. Bankovní úřednice, která úvěr zprostředkovala, byla propuštěna a nadřízení dokonce přemýšleli o uzavření pobočky.

Zbyněk Fabík zatím ve vězení není, odvolal se totiž k vrchnímu soudu. Pokud ho odsoudí i v právě probíhajícím procesu kvůli nezaplaceným daním, čeká ho souhrnný, až desetiletý trest.