Hrad Veveří provonělo pravé moravské uzené

Brno - Vůně čerstvě vyuzeného masa přilákala o víkendu na hrad Veveří v Brně tisíce návštěvníků. Slavnosti moravského uzeného měly lidem osvěžit to, jak má tento tradiční produkt správně chutnat. Slavností se účastnili ti nejlepší uzenáři z celé Moravy. První den festivalu návštěvníci snědli neuvěřitelných 300 kilogramů uzeného.

"Slavnosti moravského uzeného chtěly lidem připomenout, jak chutná tato vyhlášená krajová specialita. Návštěvníci také rozhodovali, které z prezentovaných uzených je to nejlepší," popsala program mluvčí akce Anna Štětinová. Mistři řezníci, uzenáři a kuchaři si připravili také odborné přednášky o přípravě uzeného a postupu jeho výroby, o klobáskách nebo pokrmech v době masopustu. Předvádělo se i správné porcování masa.

Regionální pochoutky nabídli mezi hradbami uzenáři s letitou tradicí. Třeba rodina Havlíčků připravuje moravské speciality už čtyři generace. „My vyrábíme pořád podle starých receptur. Mnohé z nich jsou vlastní receptury, které nikomu samozřejmě neprozradíme. Do masa přidáváme jen koření a jediný konzervant, který používáme, je sůl,“ vysvětlil uzenář Tomáš Havlíček.

Uzenář Milan Nepustil

„Chceme lidi naučit, aby se vrátili ke starým, dobrým a poctivým výrobkům. Chceme jim připomenout, že to není jen o tom separátu a náhražkách. Lidé musí pochopit, že se nedá vyrobit kabanos za 30 korun.“

2 minuty
NO COMMENT: Slavnosti moravského uzeného
Zdroj: ČT24

Slavnosti nebyly jen pastvou pro oči, ale především pro žaludek. Uzené, klobásky, paštiky, uzené boky, jitrnice, jelita nebo tlačenky – to vše si mistři uzenáři připravili. „Návštěvníci mohli ochutnat i ovarovou polévku a další moravské speciality jako ovar s jablečným křenem, uzené se švestkovou omáčkou nebo prejt se zelím. Přímo na místě k tomu pekař připravoval čerstvý chléb,“ řekla Štětinová.

A protože vrcholí období masopustů, nechyběl rej pestrobarevných masek a sladké speciality – koblížky a boží milosti. Pro zahřátí si lidé mohli dát svařené moravské víno nebo slivovici.

Už sobotní část festivalu přilákala obrovské množství návštěvníků. „Snědlo se přes 300 kg moravského uzeného. Musíme přiznat, že nás to zaskočilo,“ uvedla Štětinová. Podobný nápor labužníků zažili pořadatelé i v neděli. Návštěvníci se museli obrnit trpělivostí – ve frontách na ochutnávku uzeného nebo polévku, které byly v ceně vstupenky, strávili desítky minut.

3 minuty
Vstup Ivy Zigmundové s uzenářem Tomášem Havlíčkem
Zdroj: ČT24

Vstupenky

V ceně běžné vstupenky za 100 korun je vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka soutěžního uzeného a zabíjačková polévka.

V.I.P. vstupenka  za 299 korun umožní bezplatné parkování pod hradem na V.I.P. parkovišti a nabídne i speciální výhodné menu: zabíjačkovou polévku, uzené se švestkovou omáčkou, nápoj pro zahřátí (panák slivovice nebo pohár svařáku či pomerančového punče), jitrnice nebo klobásky dle vlastního výběru (2 ks/os.), malou kuchařku věnovanou moravské masopustní gastronomii, volný vstup na hradby a bezplatnou účast na workshopech věnovaných uzení, uzenému a klobásám.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...