AVÍZO: Noc na Karlštejně vstupuje do páté sezony

Pět let už soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolní Berounky, uvádí unikátní divadelní představení – původní muzikál Noc na Karlštejně. Za tu dobu výkony Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje, dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů obdivovaly tisíce nadšených diváků. Další budou mít šanci letos - poprvé v pátek 4. a v sobotu 5. června na nádvoří zámku v Dobřichovicích od 20:30.

Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicích u Prahy poprvé hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly už dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat.

V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn – hrálo se první den v Dobřichovicích, druhý den na louce u mostu v Karlštejně. Toto představení vidělo rekordních bezmála 1400 diváků.

Při stejné příležitosti poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně sehráli také v letech 2008 a 2009. Loni v létě navíc soubor pozvali Berounští k oslavám 40. výročí svého letního kina. Představení, které udělalo tečku za prázdninami, ve vyprodaném amfiteátru sledovalo na osm stovek lidí.

Letos bude tedy muzikál uveden už pátou sezonu po sobě. A protože zájem je stále obrovský, bude se hrát hned na několika místech Středočeského kraje – kromě Dobřichovic ještě v Mníšku pod Brdy, na hradě Křivoklátě a ve Všeradicích u Berouna.

V hlavních rolích se opět objeví známé a populární tváře – císaře Karla IV. si zahraje moderátor Vladimír Čech v alternaci s kolegou z „branže“ Janem Rosákem, který jinak exceluje v roli vévody bavorského Štěpána. V představeních, kde Rosákovi připadne role Otce vlasti, si Štěpána „přisvojí“ senátor Jiří Oberfalzer. V roli Peška se opět představí zpěvák Pavel Vítek, postavy vypravěče se zhostí brilantní kytarista Jan-Matěj Rak.

Doplní je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky či Roman Tichý v roli krále cyperského Petra. Také letos kostým zbrojnoše obleče bývalý středočeský hejtman a ministr dopravy Petr Bendl, sbor manů bude sestaven z osmi starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky účinkují šermíři, tanečnice a metači ohně. Chybět nebude ani koza či koně.

NOC NA KARLŠTEJNĚ

Původní veselohra se zpěvy na motivy Jaroslav Vrchlického. Hudba Karel Svoboda, Jiří Štaidl, Jan Martínek, scénář a režie Miloslav Frýdl

Kde a kdy se bude hrát:

Zámek Dobřichovice u Prahy – v pátek 4. 6., v sobotu 5. 6. od 20.30 hodin (Předprodej vstupenek: Městský úřad Dobřichovice)

Zámek Mníšek pod Brdy – v pátek 25. 6. od 21.00, v sobotu 26. 6. od 20.00 a v neděli 27. 6. od 20.00 hodin (Předprodej vstupenek: Zámek Mníšek pod Brdy)

Hrad Křivoklát – ve středu 7. 7., ve čtvrtek 8. 7. a v pátek 9. 7. od 20.00 hodin (Předprodej vstupenek: Hrad Křivoklát)

Zámek Všeradice u Berouna – v sobotu 24. 7. od 20.00 hodin (Předprodej vstupenek: Obecní úřad Všeradice)

Kdo bude hrát a zpívat: Pavel Vítek, Jan Rosák, Vladimír Čech, Jan-Matěj Rak, členové divadelního souboru Řevnice a Dobřichovice, exhejtman Petr Bendl, senátor Jiří Oberfalzer, starostové poberounských obcí, šermířská skupina Okořská garda, metači ohně, taneční skupina Proměny, koně, koza…

  • Noc na Karlštejně autor: Miloslav Frýdl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1695/169441.jpg
  • Noc na Karlštejně autor: Miloslav Frýdl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1695/169446.jpg