AVÍZO: Karlštejnský advent pokračuje v neděli 18. prosince

Karlštejnský královský advent, tedy celodenní program i stylový jarmark s desítkami stánků pokračuje poslední adventní neděli – 18. prosince 2011. I tentokrát na koni dorazí královna Eliška, i tentokrát se návštěvníci můžou těšit na místní pivo, loučový průvod či kejkle metáčů ohně. Půjde o opakování akce, která se za obrovského zájmu místních i přespolních návštěvníků konala v neděli 27. listopadu v podhradí středověké pevnosti císaře Karla IV.

Muzikanti, šermíři, tanečníci, herci, děti. Ti všichni přijdou v neděli 18. prosince uctít do Karlštejna královnu Elišku. Na náměstí pod hradem se od 10.00 uskuteční druhý den KARLŠTEJNSKÉHO KRÁLOVSKÉHO ADVENTU.

Karlštejnský advent
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Oslava adventu se v Karlštejně koná už několik let, letos však dostala jinou podobu. Jejím ústředním motivem je program na počest královny Elišky, která – narozdíl od svého muže, Otce Vlasti Karla IV. - tráví předvánoční čas v Karlštejně. V městysu, ale i na hradě - doby, kdy sem ženy měly zapovězen přístup, už dávno minuly…

Na náměstí pod hradem vyroste historické tržiště, na kterém budou k dostání hračky, dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále, adventní věnce i spousta dalšího zboží. Nebudou chybět ani nejrůznější laskominy a karlštejnské víno i karlštejnské pivo. Soudek se speciální várkou uvařenou právě na počest adventu bude naražen v pravé poledne, po příjezdu královny na náměstí. Vladařovu choť i návštěvníky budou bavit šermíři a šermířky ze skupin Alotrium i Reginleif, divadlo Tereza z Křivoklátu, zahrají kapely Modřenec, Kolíček a Třehusk, zatancuje dětský folklorní soubor Klíček, koledy, ale nejen je, zapějí pěvecké sbory z Berouna, Ořecha i Čenkova. Vrcholem dne bude po setmění loučový průvod a ohňová show před Muzeem betlémů.

Neděle 18. 12. 2011, Karlštejn náměstí

10.00 – Zahájení historického a stylového jarmarku

11.00 – Hudební kroužek z Ořecha

11.30 - Divadlo Tereza, Křivoklát

12.00 - Slavnostní zahájení druhého dne Karlštejnského královského adventu

- příchod historického průvodu s královnou Eliškou

- přípitek karlštejnským vínem a karlštejnským pivem

- pěší turnaj SHŠ Alotrium, Černošice na počest královny

12.30 – FS Modřenec, Praha

13.00 – Divadlo Tereza, Křivoklát

13.30 – FS Klíček, Řevnice

14.00 – Pěvecký sbor Čenkomor, Čenkov

14.30 – SHŠ Alotrium + SHŠ Reginleif, Černošice

15.00 –  Staropražské vánoce - kapela Třehusk, Poberouní

15.30 –  FS Kolíček, Zbraslav

16.00 – Vyvrcholení druhého dne Karlštejnského královského adventu

- příchod loučového průvodu s královnou Eliškou

- Berounský pěvecký sbor Bonbon

- metači ohně

Během Karlštejnského královského adventu:

- historický a stylový jarmark - perníky, klobásy, preclíky, trdla, medovina, karlštejnské víno i pivo… Kovářská dílna, vánoční svícny, adventní věnce, keramika, umělecké předměty, textilní výrobky, šperky, krasohledy, polštáře, hračky…

- možnost navštívit státní hrad Karlštejn i Muzeum betlémů

Miloslav Frýdl