Máte vybitý mobil? Přímý let do USA s vámi neabsolvuje

Washington - Americké úřady požádaly některá zámořská letiště, z nichž se létá přímo do USA, aby zpřísnila kontrolu elektronických zařízení kvůli možným teroristickým útokům. Cestující tak mohou být požádáni, aby zapnuli své mobily. Pokud budou vybité, na palubu nebudou smět. Podle BBC je na seznamu letišť třeba londýnské Heathrow.

Lidé cestující do Spojených států budou muset již na výchozích letištích v rámci bezpečnostních kontrol na požádání zapnout své mobilní telefony, počítače či hudební přehrávače. Americké úřady totiž chtějí minimalizovat riziko, že v elektronickém zařízení bude ukrytá výbušnina. 

Přístroje s vybitou baterií nebudou na palubu letounu vpuštěny a jejich majitelé se zřejmě budou muset podrobit dodatečné prohlídce, uvedl server BBC News. Nové opatření má prokázat, že přístroj skutečně funguje a že například baterie nejsou maskovanou trhavinou. Americké tajné služby totiž v poslední době informovaly o hrozbě v podobě nových typů trhavin, které není možné při běžných kontrolách odhalit. 

Zatím není jasné, jestli se tato kontrola bude týkat všech letišť odbavujících přímé lety do USA. Seznam letišť, kterých se opatření bude týkat, zveřejněn nebyl. Podle BBC ale s přísnější kontrolou souhlasily kromě Británie také Německo či Francie.

Spojené státy v současnosti projednávají zpřísnění kontrol letů do USA s evropskými úřady. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi cestujících či instalaci nových detektorů výbušnin. 

Spojené státy bezpečnostní prověrky na zámořských letištích přímo nekontrolují, ale aerolinky i letiště musí dodržovat standardy amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA), aby mohly bez omezení provozovat linky do USA.