Moja - gorilí superstar pražské zoo

Praha – Moja, první mládě gorily nížinné narozené v zajetí v České republice, je jedním z nejznámějších obyvatel pražské zoo. Byla hrdinkou zvířecí reality show Odhalení a zoologická zahrada si ji vybrala jako svou reklamní tvář. Není se co divit, vždyť již příchod na svět této opičí slečny se dostal na titulní stránky novin. Moja se narodila páru lidoopů Richardovi a Kijivu v noci na 13. prosince 2004. Přestože měl porod proběhnout poněkud dříve, čekání se vyplatilo a malá gorilka se má nyní čile k světu.

 K šestým narozeninám Moja dostala velký dárkový koš s ovocem a zeleninou a dort z krupičné kaše. Gorila nemohla v pražské zoo zůstat, nakonec musela odejít, aby mohla přivést na svět zdravé potomky. V pražské zoo by mohla mít mládě jen s jediným samcem, a to s Richardem, což je její otec. Destinace, kde Moja získá nový domov, je Španělsko, kam v prosinci 2011 odcestovala.

¨Své jméno dostala opice několik dní po svém narození. Moja znamená ve svahilštině jedna či první. Kmotrou se jí stala bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová. Přestože je určení pohlaví u goril hned po narození značně problematické, téměř ihned se o ní začalo mluvit jako o opičí slečně.

Mládě je zdravé a plné síly

Do pěti měsíců od narození ji matka Kijivu kojila, poté se začala zajímat o pevnou potravu. Postupně poznávala zeleninu a ovoce a od července 2005 si již začala pravidelně třikrát denně odebírat příděly banánů, broskví, vína či mrkve, jako ostatní dospělé gorily. První nejisté krůčky po čtyřech Moja udělala koncem ledna 2005, během jara a léta se ale naučila dostatečně ovládat své tělo, aby se mohla vzdálit od své matky a mohla využívat všechny atrakce ve výběhu.

Evropský záchovný program koordinuje chov goril v lidské péči, sleduje pohyb zvířat a rozhoduje o jejich přesunu tak, aby bylo zajištěno optimální složení chovných skupin bez nebezpečí příliš blízkých příbuzenských vztahů a z toho vyplývajících genetických vad. I proto se musí pražští chovatelé rozhodnout, zda zůstane Moja v Troji natrvalo. Není to sice vyloučeno, ale jelikož její sourozenec Tatu je sameček, bude muset v době dospívání, což je u goril mezi šestým a desátým rokem, skupinu alespoň na čas opustit.

Odhalená Moja

Své okamžiky slávy prožívalo gorilí mládě během vysílání první reality show ze světa zvířat Odhalení. Tento společný projekt České televize, Českého rozhlasu a pražské zoo přitáhl pozornost velkého množství diváků, kteří mohli pomocí kamer umístěných ve výběhu lidoopů pozorovat život gorilí rodinky. Lidé poté pomocí SMS rozhodovali o nejsympatičtější gorile, soutěž tehdy vyhrál samec Richard.