Cimrmanův kámen byl odhalen u jeskyně Na Špičáku

Jesenicko - Jeskyně Na Špičáku na Jesenicku má další raritu. Parta nadšenců tu odhalila pamětní kámen na počest Járovi Cimrmanovi. Zdejší podzemní labyrint je nejstarší písemně doložená jeskyně ve střední Evropě. Sloužila často jako úkryt. Svědčí o tom i řada nápisů na stěnách. Nejstarší pochází z roku 1519.

Partu sousedů z Písečné spojuje záliba v softtenisu a také smysl pro humor. Když zkoumali, jak tento sport vznikl a kdo ho vymyslel, narazili na Járu Cimrmana. Softtenis se podle nich zrodil právě v tomto kraji. Český génius tu totiž před 120 lety pobýval. A mají prý důkazy. „Vzhledem k tomu, že roku 1888 se zprovoznila železnice z Hanušovic do Glucholaz, tak se taková událost nemohla obejít bez Cimrmana. Nehledě nato se zde inspiroval při své tvorbě zubních protéz,“ sdělil člen softtenis klubu Vladimír Kohoutek.

Jára Cimrman tu prý měl milenku, kterou po večerech tajně navštěvoval. Nejdříve na sebe upozorňoval kamínky. Když ale jednou rozbil okno, začal házet na sklo ponožky zabalené do klubíčka. „Bylo to v době jara, lidé si do oken dávali síťky proti hmyzu a Cimrmanovi se tak ponožky začaly odrážet a softtenis byl na světě,“ prozradil doživotní prezident softtenis klubu Antonín Dušek. Poctu českému géniovi složili soft-tenisté tím, že mu odhalili pamětní kámen.

Evelyna Vozábalová, vedoucí správy Jeskyně Na Špičáku, neskrývala z celé akce nadšení. „Mě moc netěší, že tam bude projev o Cimrmanovi, nad kterým nemáme dohled ani žádnou moc,“ vyjádřil se režisér a herec Ladislav Smoljak. Evelyna Vozábalová věří, že Cimrmanův kámen přiláká do kraje ještě více lidí. Jeskyně Na Špičáku je sice nejmenší v zemi, ale zato má celou návštěvní trasu upravenou pro vozíčkáře.

Vydáno pod