Tatra čelí trestnímu oznámení kvůli dodávkám do Indie

Kopřivnice (Novojičínsko) - Vedení kopřivnické automobilky Tatra a její indický akcionář Ravinder Kumar Rishi čelí trestnímu oznámení kvůli podezřele nevýhodným dodávkám autodílů do Indie. Oznámení podal na začátku dubna advokát, někdejší elitní detektiv a bývalý dlouholetý šéf Transparency International Václav Láska. Tatrovce podle něj vznikla škoda ve výši zhruba 270 milionů korun. Vedení Tatry obvinění odmítá. Informaci přinesl deník Právo.

Tatra od roku 2005 prodává indické státní firmě Beml Limited nákladní vozidla v podobě tzv. CKD (complete knock-down) sad (tzn. v jednom celku zvlášť zabalené například kabiny, nápravy, motory a převodovky). Tyto obchody Tatra přitom uskutečňuje prostřednictvím společnosti Vectra Limited se sídlem v Británii, kde zmíněné sady prodává často pod výrobními náklady. Vlastníkem Vectry je i Ind Rishi. V obchodech tak de facto vystupuje na obou stranách. Podle Lásky se tak může dopouštět zneužívání informací v obchodním styku.

Vectra je poté s určitou marží přeprodává Bemlu, který je jedním z hlavních dodavatelů pro indickou armádu. Podle Lásky může být dlouhodobý prodej tatrováckých CKD sad pod výrobními náklady považován za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Představenstvo společnosti má totiž zákonnou povinnost opatrovat majetek s péčí řádného hospodáře. Láska podal trestní oznámení v zastoupení klienta, který si z důvodu obavy z pracovněprávní perzekuce ze strany osob, proti nimž oznámení směřuje, přeje zůstat v anonymitě.

Václav Láska:

„Společnost Tatra prodává sady britské společnosti Vectra Limited bez marže i za cenu pod výrobními náklady. Veškerý zisk z této transakce jde pouze na účet britské společnosti. To, že představenstvo Tatry připouští tyto obchodní transakce, je jistě v rozporu s péčí řádného hospodáře.“

Při průměrné ceně jedné sady blížící se milionům korun při obvyklé marži deset procent vznikla Tatrovce podle Lásky v letech 2005 až 2010 škoda ve výši zhruba 270 milionů korun. „S tím, jak byl zisk v naznačené výši převeden na britskou společnosti, došlo ze strany společnosti Tatra ke krácení daně z příjmu v rozsahu desítek milionů korun,“ domnívá se.

Generální ředitel Tatry Ronald Adams Právu řekl, že o trestním oznámení sice nevěděl, nicméně soudí, že Láska nemá o těchto dodávkách přesné informace: „Kdyby se na nás před sepisováním oznámení obrátil, mohli jsme mu je poskytnout. Jestliže však zvolil cestu trestního oznámení, na což má jistě právo, vyčkáme, až se na nás vyšetřovatelé obrátí, a informace poskytneme jim.“

Tatra dodala loni Bemlu, respektive indické armádě, 600 CKD sad a letos jich má podle informací Lásky poslat do indických přístavů dalších 460.