Vzal spravedlnost do svých rukou a jde na tři roky do vězení

Olomouc - Za věznění a věšení syna družky tři roky ve věznici s dozorem. Tak dnes rozhodl Vrchní soud v Olomouci v případu třiačtyřicetiletého Miroslava Hradilíka. Ten podle obžaloby neunesl neustálé problémy s jednadvacetiletým mladíkem, který měl psychicky týrat svoje prarodiče a vzal spravedlnost do vlastních rukou. Hradilík původně čelil obžalobě z pokusu vraždy, trest si ale nakonec odpyká za vydírání.

Rodinný domek ve Lhotě na Přerovsku. Právě sem Miroslav Hradilík koncem loňského února syna své družky přivezl. Ještě před tím ho v Oseku nad Bečvou napadl pěstí, svázal mu ruce a na hlavu nasadil pletenou čepici. Mladého muže spoutaného řetězy nechal ve sklepě. Následující den ho vyvedl na dvůr, na krk mu nasadil smyčku z lana a pomocí kladky ho vyzvedl, až se dusil. To pak Hradilík ještě dvakrát zopakoval. Údajně proto, že chtěl nezvladatelného mladíka vystrašit. „Obžalovaný měl v podstatě nutit syna své přítelkyně k tomu, aby se nadále nechoval nevhodným způsobem ke svým prarodičům,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyalossy. Netradiční výchovné metody přežil mladík bez vážnějších následků. Hradilíka ale krajský soud loni v říjnu potrestal za vydírání třemi lety vězení s tím, že trest si měl odpykat ve věznici s ostrahou. Proti tomuto rozhodnutí se odvolal jak obžalovaný, tak i státní zástupce. Ten požadoval vyšší trest. Hradilík naopak nižší a zařazení do mírnějšího typu věznice. O tom odvolací senát nakonec rozhodl. „V případě tříletého trestu odnětí svobody je totiž podle trestního zákoníku na místě, pokud se jedná o úmyslný trestný čin, zařadit pachatele do věznice s dozorem. Toto pochybení, kdy krajský soud zařadil obžalovaného do věznice s ostrahou, jsme napravili a jinak nebylo důvodu zasahovat do rozsudku krajského soudu,“ dodal Petr Angyalossy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„My jsme ve výsledku spokojeni s tím rozhodnutím soudu, protože v podstatě bylo potvrzeno to, co jsme říkali od začátku, že můj klient se nedopustil žádného závažného zločinu,“ vyjádřil se obhájce Miroslava Hradilíka Michal Hudeček. O případném dovolání k Nejvyššímu soudu Miroslav Hradilík podle svého obhájce neuvažuje.