Kuřačky Anny Saavedry získaly Cenu Evalda Schorma

Ostrava – Scénáristka Anna Saavedra získala za hru Kuřačky, kterou napsala pro Národní divadlo moravskoslezské, Cenu Evalda Schorma. Tuto cenu uděluje agentura DILIA studentům divadelních škol za původní hru, dramatizaci či překlad. Marie Špálová z agentury uvedla, že letos bylo nominováno 19 autorů.

„Velká výhoda Kuřaček spočívá asi v tom, že se zabývá aktuálními otázkami, které řeší spousta lidí. Tento názor mi potvrzují jak rozhovory s herci, tak reakce diváků,“ uvedla mladá autorka, která se narodila v česko-chilské rodině.

Groteska je inspirovaná Třemi sestrami Antona Pavloviče Čechova, ale je převedena do současnosti, a to se všemi atributy moderního života včetně internetové seznamky či problémů mužů v domácnosti.

Dramaturgyně Klára Špičková vysvětlovala, že oslovili dvojici Annu Saavedru a režisérku Janku Ryšánek Schmidtovou, aby napsaly pro ostravskou činohru původní hru. „Šéfa činohry Pavla Šimánka hra zaujala a dal svolení k realizaci,“ řekla Špičková.

Do rolí tří sester režisérka obsadila Renátu Klementovou, Nikolu Birklenovou a Petru Lorencovou. Jejich bratra hraje Vladimír Polák.

Kuřačky se hrají ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Nejbližší termíny představení jsou 11. května a 24. května.