Na Slovensku ho nikdo nechtěl operovat. Záchranu našel až ve Znojmě

Brno – Chirurgům ze znojemské nemocnice se podařil další mimořádný zákrok. Pomohli slovenskému pacientovi, kterému po vážné autonehodě srostl loket a levou rukou nemohl vůbec hýbat. Hned po operaci se mu schopnost pohybu vrátila.

Před osmi měsíci Jozef Husár usnul za volantem a měl vážnou dopravní nehodu. Utrpěl zlomeniny lebky, obličejových kostí a ruky. „Zlomeninu ruky jsem považoval za to nejmenší. Jenže to bylo naopak - všechno se vyléčilo, ale ruka ne. Zčernala, lymfa nefungovala, dokonce mi slezlo ochlupení rukou,“ popsal pacient.

Nepomohli mu lékaři v Bratislavě ani v dalších slovenských nemocnicích. Na operaci vzácného srůstu loktu si nikde netroufli. Slovenští lékaři proto doporučili Jozefu Husárovi chirurgy ve Vídni nebo v Budapešti. Kontakt dostal i na primáře ortopedicko-traumatologického oddělení ve znojemské nemocnici Radka Harta. „Kontakt a doporučení mi předali v deset hodin dopoledne. Hned jsme s manželkou sedli do auta a odjeli do Znojma. O půl druhé už mě pan profesor prohlížel,“ popsal Husár.

Jozef Husár popisuje, jak marně hledal pomoc na Slovensku (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek znojemští lékaři Jozefa Husára operovali. „Jednalo se o úplný srůst loketního kloubu, ke kterému dochází ve vzácných případech. My s tímto typem operací máme zkušenosti. Kloub se musel v uvozovkách vyčistit a kompletně uvolnit. Během operace se nám podařilo pohyb v loketním kloubu obnovit v plném rozsahu,“ popsal Hart.

Den po operaci mohl pacient, který posledních osm měsíců mohl hýbat jen prsty levé ruky, už loket s veselým úsměvem ohýbal. „Jsem vinař a už se těším, až zase budu moct do vinohradu. Těším se také na to, že si konečně budu moct levou rukou připít nebo se poškrábat,“ prozradil pacient.

Podle primáře Harta bude pan Husár schopný rukou plnohodnotně hýbat. „Teď už ale bude záležet jen na něm, nakolik se mu podaří hybnost dosaženou operací udržet za pomoci rehabilitací,“ řekl Hart.

Díky tomu, že na Slovensku není lékař schopný Jozefa Husára operovat, si zákrok v České republice nemusí hradit sám, ale zaplatí mu ho pojišťovna. „Ale stálo to mě i moje blízké hodně času a námahy, než jsme absolvovali celý ten administrativní kolotoč,“ dodal.

Znojemští lékaři pomohli znovu chodit i pacientovi se srostlými klouby na nohou

Znovu vstát z invalidního vozíku umožnili znojemští lékaři arménskému pacientovi se srostlými klouby na nohou. Levona Hakobyana upoutalo neléčené revma na vozík, musel na něm dokonce i spát. Po sérii šesti operací ve znojemské nemocnici se poprvé po čtyřech letech znovu postavil na nohy. Lékaři mu předtím vyměnili čtyři klouby a vyztužili stehenní kosti.