Valašskou tradici krajinomalby oživuje malířská škola na Soláni

Beskydy - Veřejnost se tam v nadmořské výšce téměř devíti set metrů učí malovat a kreslit pod odborným dohledem zkušených výtvarníků – akademického malíře Luďka Majera a sochaře Martina Gaji. Škola se pořádá už po šesté a těší se velkému zájmu.

Každé ráno v devět se všichni sejdou u Zvonice na Soláni. Podle vybrané techniky si sbalí malířské potřeby a vyráží do terénu. Belgičan, který jednu polovinu roku pobývá na Moravě a tu druhou v Karibiku, si malířskou školu našel na internetu.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Malířská škola byla původně určená jen pro žáky a studenty. Teď jsou vítáni všichni. Bez ohledu na to, jak jsou staří. A někteří se i vracejí.

„Tady na Soláni žili a tvořili velice významní malíři jako byl Šnajderka, Hofman, Kobzáň a Podešva, a protože jsme chtěli, aby se i děti naučily malovat a nejkrásnější je to v přírodě, proto jsme začali s malířskou školou,“ uvedla Alena Vašutová, organizátorka malířské školy.

„Malba venku je obrovské osvobození. Za prvé, tím že jste v krajině, obklopen kouzelnou krajinou, a také, že se musíte zbavit svých problémů, stresů a vyjádřit to, co tam vidíte a co chcete, takže je to obohacení v životě člověka,“ komentoval tvůrčí činnost malíř Luděk Majer.

Malířská škola si získala velkou popularitu. Letos dokonce museli organizátoři zájemce i odmítat. Příští rok proto uvažují, že navýší kapacitu.

Vydáno pod