Obec zveřejnila na webu jména přestupců, teď za to musí platit pokutu

Kravaře - Podle pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) musí obec Kravaře zaplatit pokutu za zveřejnění jmen pachatelů přestupků na obecním webu. Podle úřadu je takové jednání protizákonné. Obec jména pachatelů zveřejnila letos v létě. Z webu je stáhnout nehodlá a chce se bránit u soudu.

Za zveřejnění jmen dvou mužů podezřelých z přestupků musí Kravaře zaplatit třicet tisíc korun. Vliv nemělo ani to, že se pachatelé k činu přiznali. Zákon podle úřadu obci k uveřejnění jmen právo nedává. „I pokud by tyto osoby byly uznány vinnými ze spáchání přestupku, ani tehdy zákon zveřejnění takové informace neumožňuje,“ uvedl Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Obec platí i za projednání přestupku

„Je to docela facka slušným lidem s tím, že jsou naši přestupkáři chráněni,“ uvedl Vít Vomáčka (nez.), starosta Kravař. Spor začal krádeží kanálových mříží. Skončily ve sběrně a mladíka, který je zcizil, zadržela policie. Starosta zveřejnil oznámení s jeho jménem, ale bez dalších údajů. Prý aby bylo vidět, za co musí obec platit. Projednání každého přestupku ji totiž stojí tisíc korun.

Na zveřejnění jmen si prý nikdo z údajných pachatelů nestěžoval. Podle úřadu by ale mohlo jít o dvojí trest. Řada lidí v posledních týdnech vedení Kravař vyjádřila podporu. Připojili se i zástupci některých samospráv. „Skoro stejný problém je u nás, když tady někdo něco provede, tak zaplatíme poplatek ještě my jako město,“ uvedl Martin Mudroch (nez.), místostarosta města Svratka.

Jména obec na webu nechala, stáhnout je nehodlá

V létě se na webu obce objevila jména dvou údajných pachatelů. V těchto dnech už jsou tam čtyři. „Nepochybně tam k porušování zákona o ochraně osobních údajů dochází. Předjímala bych, kdybych spekulovala o tom, jaké budou další kroky,“ uvedla Hana Štěpánková, mluvčí ÚOOÚ. Obec se ani po pravomocném rozhodnutí informace o údajných pachatelích přestupků z webu stáhnout nechystá. Výrok úřadu navíc napadne u soudu.

Kravaře za zveřejnění jmen musí zaplatit, rozhodl ÚOOÚ (zdroj: ČT24)