Jak se vaří koalice: Sever Moravy má hotovo, ve středních Čechách vynechali lídryni z ANO

Jednání o krajských koalicích začala v neděli a stále pokračují. I když to na první pohled vypadalo na drtivý triumf ANO, je už jasné, že ne všude, kde hnutí vyhrálo, získá hejtmanské křeslo.

Jedním z regionů, kde ANO skončí v opozici, je kraj Pardubický a stejně tak z pohledu hnutí se jeví vývoj v sousedním, Královéhradeckém regionu. Aktivitu tam převzala ČSSD a podala si ruce s ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, Starosty a Východočechy a TOP 09

Podle zpravodaje České televize Vlastimila Wienera šlo o velmi rychlou domluvu. „Sociálním demokratům stačilo pouhých šest hodin po skončení voleb. Koalici vytvořil náchodský starosta a poslanec Jan Birke. Tomu pomohlo i to, že měl koalici předjednanou již před volbami. Bylo to ale v přísném utajení. Navíc se spolehnul i na to, že má ve stranách kolegy z Náchoda. S lidoveckým předsedou Pavlem Bělobrádkem a předsedou královéhradecké TOP 09 Alešem Cabicarem zasedá v náchodském zastupitelstvu. Navíc lídr ODS Martin Červíček je také z Náchoda,“ popsal vztahy mezi lídry Wiener.

Devadesátka ČT24: Jak se rodí koalice v krajích (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO bylo zaskočeno rychlostí ostatních stran a lídr Klára Dostálová to bere jako podvod na voliče. „Hnutí ANO sice nabízí schůzku všem stranám, ale podle slov Jana Birkeho to budou schůzky pouze zdvořilostní, kdy se vyjednávači z ANO dozví, že koalice je domluvená, pevná a neměnná a že s hnutím ANO nepočítá a bude odsunuto do opozice,“ přiblížil redaktor ČT. 

Zajímavostí je, že v nově vzniklé koalici je i Martina Berdychová. Ta je zvolená v kraji za Starosty a Východočechy, v Poslanecké sněmovně ale sedí za hnutí ANO. „Řekla nám, že v tom problém nevidí. Hnutí ANO její pomoc v regionu odmítlo,“ řekl Weiner.

Jasné je i to, že hejtmanem pravděpodobně bude lídr ČSSD Jiří Štěpán. Na tom se podle informací České televize všichni shodli a rozdělili si křesla i v radě. Všechny strany budou mít po dvou křeslech, pouze TOP 09 bude mít jedno. Celkově bude mít koalice v Hradci Králové 24 mandátů ze 45 členů v zastupitelstvu.

Koalice v Jihomoravském kraji zatím není jistá

I přes počáteční optimistická slova musel lídr kandidátky hnutí ANO v Jihomoravském kraji Bohumil Šimek svůj optimismus krotit. „Jeho ranní nedělní slova zněla, že večer již budou hrubé obrysy koalice. Svá slova ale vzal zpět s tím, že není schopen říct, kdy by mohla ta koalice vzniknout,“ popsal redaktor České televize v Jihomoravském kraji Michal Cagala. Šimkovi pomáhá se sestavením koalice brněnský primátor Petr Vokřál. „Spoustu lidí na kandidátce hnutí ANO ale ostatní strany neznají a to je ten problém. Protože důvěra a vztahy jsou v krajské politice velmi důležité,“ uvedl Cagala.

Jihomoravský kraj po dlouhé době bez Michala Haška (zdroj: ČT24)

V Jihomoravském kraji jsou pravděpodobné tři varianty koalice. Největší šance má koalice ANO, lidovců a jedné z menších stran. Druhou variantou je uskupení na vládní úrovni ve stylu ANO, ČSSD a lidovců. Problémem je ale postava Michala Haška. „Hnutí ANO s ním odmítá spolupráci a je otázka, zda ČSSD obětuje Michala Haška, aby se dostala do rady,“ přiblížil další vyjednávání Cagala. Třetí variantou je možnost koalice bez hnutí ANO. Koalice je ale nejméně pravděpodobná, protože by nebyla úplně stabilní. 

Jižní Čechy ovládne nejspíše ČSSD s hnutím ANO

Jihočeský kraj je jedním ze dvou, kde vyhrála ČSSD. Jiří Zimola neotálel a již v neděli se sešel se zástupci hnutí ANO. Zimola řekl, že dodržuje tradici a chce respektovat vůli voličů. Proto bylo hnutí ANO prvním, koho oslovil. Nyní duo úspěšných politických subjektů na jihu Čech hledá třetího koaličního partnera.

Události ČT: Některé kraje znají obrysy spolupráce, hotovo ale ještě nemají (zdroj: ČT24)

Koalici ČSSD a hnutí ANO nejspíše neutvoří s komunisty. Hnutí ANO a jeho lídryně Radka Maxová totiž tuto spolupráci rezolutně odmítá. Podobně je Maxová skeptická i ke spojení na vládní bázi. Tedy s lidovci, kteří podle ní nejsou spolehliví partneři.

Lehká jednání v Moravskoslezském kraji

Asi nejjednodušší jednání proběhla v kraji Moravskoslezském. Tady se  podle informací ČT na koalici večer dohodlo vítězné ANO s KDU-ČSL a ODS. „Hned večer po volbách se sešli zástupci ANO s lidovci. Záležet ale bude na ODS, která si vzala čas na rozmyšlenou. V pondělí večer by se všechny strany měly sejít a projednat to, jestli koalice vznikne,“ řekl Radek Wiglazs, redaktor České televize. 

Hejtmanem by měl být vítěz voleb, lídr kandidátky ANO Ivo Vondrák. „Dokonce i on sám s tím počítá a při vyjednávání to byla i podmínka strany,“ popsal Wiglazs. Pokud by se tyto tři strany nedomluvily, tak by se mohlo jednat o koalici ČSSD a hnutí ANO. „Ostatní varianty by byly asi dost složité. Různé strany mají různé podmínky na spolupráci. Takže všechny strany, v čele se sociální demokracií, čekají na výsledek jednání,“ uvedl redaktor ČT.

Střední Čechy budou mít hejtmana nejspíše z řad Starostů

Podle jednání z posledních hodin se domluví na vládě ve Středočeském kraji strany ANO, Starostové a Nezávislí a TOP 09. Starostové mají ale jeden požadavek. Chtějí pozici hejtmana. A přiznala to i lídryně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Důvodem může být i to, že Starostové a Nezávislí jsou nejdéle ve středních Čechách a mají největší zkušenosti. Navíc získali největší počet preferenčních hlasů. Hejtmanem by tak mohl být Vít Rakušan.

Události ČT: Jak vznikají koalice ve Středočeském a Jihomoravském kraji (zdroj: ČT24)

V opozici by tak mohla skončit ODS. Ta se v tuto chvíli snaží o vyjednávání. Poraženými jsou KSČM a ČSSD, ti ztratili nejvíce mandátů. ČSSD se ale do vlády nad krajem nehrne a nechce vládnout za každou cenu. 

ANO plus komunisté? Ústecký kraj k ní míří, zájem má i ČSSD

Vítěz voleb v Ústeckém kraji, hnutí ANO, preferuje dvojkoalici, už v neděli nabídlo spolupráci dosud vládnoucím komunistům. Do jednání se ale vložila i ČSSD, která čtyři roky spolu s komunisty vládla.

Události ČT: Hejtman Ústeckého kraje se možná nezmění (zdroj: ČT24)

ANO ale má podstatně lepší pozici k jednání o koalici. Při domluvě s KSČM by již nikoho dalšího přibírat nemuselo. V úvahu přitom připadá i možnost, že by komunistům zůstal hejtmanský post.

Pardubický kraj bude mít radu bez ANO

V Královéhradeckém kraji již těsně po volbách vznikla koalice, která ANO zcela vyšachovala. V Pardubickém kraji dopadlo hnutí ministra Andreje Babiše zrovna tak. Navzdory úvodním jednáním se zástupci hnutí nakonec budou nadále hrát hlavní roli ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj. Většinu poskládají díky ODS a STAN. ANO skončí v opozici, nabídku na jedno místo v radě po hlasování zvolených zastupitelů odmítlo.

Karlovarský kraj se pomalu rozjíždí

Zatímco někde už se rýsují budoucí krajská uspořádání, v Karlovarském kraji vyjednávání o možné koalici teprve začíná. Vítězné hnutí ANO se už setkalo se zástupci asi poloviny stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Zatím jde ale spíš jen o zjišťování, jestli mají další jednání vůbec smysl, tvrdí lídryně ANO Jana Vildumetzová. Jednat chce se všemi subjekty, jež se do zastupitelstva dostaly. Základním předpokladem pro vytvoření koalice je podle ní shoda nad volebními programy.

Hejtman Kraje Vysočina se měnit nebude

V Kraji Vysočina vyhrála ČSSD a ta zahájila jednání o koalici v pondělí. Lídr kandidátky i hejtman Jiří Běhounek začal vyjednávat nejprve se zástupci SPD/SPO. „Původně se spekulovalo o tom, že ČSSD nebude vyjednávat s hnutím ANO. Pravda to ale není, protože v pondělí podvečer schůzku mají,“ řekla Blanka Poulová, redaktorka ČT na Vysočině.

A na setkání už se Běhounek s ANo dohodl na budoucí spolupráci. Ještě musí společně přibrat  třetí subjekt do koalice. Spekuluje se, že vybírat si strany budou mezi komunisty, kteří dosud seděli s ČSSD v krajské radě, a lidovci.