Lepší čočky pro lasery nebo špičková rehabilitace. Technologická agentura ČR rozdala ceny za výzkumné projekty

Ceny TA ČR (zdroj: ČT24)

Řešitelé čtyř projektů aplikovaného výzkumu převzali v Nové budově Národního muzea ve čtvrtek večer ceny Technologické agentury ČR. Cenu získal například projekt pokročilých optických systémů nebo systém na monitorování pohybů a deformací dopravních staveb prostřednictvím družic pomocí radarového signálu.

Technologická agentura ocenění udělila nově v kategoriích Business, Partnerství, Společnost a Governance, hodnotící pětičlenná komise vítěze zvolila z užšího výběru 38 projektů. Ceny vytvořil umělecký sklář Vlastislav Janáček.

Lepší čočky pomohou laserům

Na nové technologii výroby pokročilých optických systémů s využitím asférických ploch spolupracovala přerovská firma Meopta s Ústavem fyziky plazmatu Akademie věd ČR. Čočky mají lepší parametry, například rozlišovací schopnost, kontrast či širší zorné pole při nižším počtu optických prvků. Využívají se třeba ve fotografických objektivech, ale i v optických soustavách pro lasery. Cenu řešitelé získali v kategorii Business. TA ČR na projekt poskytla dotaci 10,3 milionu korun.

V kategorii Governance uspěl systém společnosti GISAT, jejíž nápad využít radarové satelitní signály k měření posunů, pohybů dopravních staveb, mostů, ale i svahů či skalních útvarů se podařilo zrealizovat během dvou let. Výsledky navíc lze vyhodnocovat automaticky a dlouhodobě. TA ČR projekt podpořila částkou 3,4 milionu korun.

Nové rehabilitační postupy

Za projekt rehabilitačních a diagnostických pomůcek pro závažná neurologická onemocnění, který umožní nahrazení časově náročných diagnostických postupů, kontrolu pacientů na dálku, dlouhodobé sledování zdravotního stavu či přesnější stanovení dávky léků například u epilepsie, dostali v kategorii Společnost cenu řešitelé z firmy Princip a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Výzkum TA ČR podpořila 14 miliony korun. Projekt také získal ocenění Český nápad, o kterém rozhodli účastníci večera v sále.

Za čtvrtým oceněným projektem, týkajícím se nové lokalizační platformy založené na přenosu dat mezi dvěma zařízeními v intervalech řádu nanosekund, stojí brněnská společnost Sewio a Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického. Mladá firma nabízí bezdrátovou technologii, která překonává současné lokalizační systémy a může nahradit nynější GPS systém v oblastech, kde jeho přesnost a pokrytí není dostačující. TA ČR na projekt poskytla 4,6 milionu korun, zvítězil v kategorii Partnerství.

K čemu je TA ČR?

Technologickou agenturu zřídil stát v roce 2009, aby zastřešila financování aplikovaného výzkumu podle dosahovaných výsledků. Agentura připravuje a realizuje programy výzkumu, vývoje a inovací a poskytuje účelovou podporu na řešení projektů. Tím se snaží přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti a k hospodářskému růstu ČR. Mezi její úkoly patří i podpora spolupráce a komunikace mezi výzkumnými organizacemi a firmami.

„Chtěl bych poděkovat mým předchůdcům Rút Bízkové a Petru Očkovi za to, v jakém stavu mi TA ČR a její pracovníky předali. Agentura podle mého názoru funguje perfektně. Chtěl bych také pogratulovat těm, kteří dnes převezmou cenu, protože práce, kterou odvedli na projektech, je vynikající a posouvá naši vědu daleko dopředu,“ řekl v úvodní řeči předseda TA ČR Petr Konvalinka. Galavečera se zúčastnil také premiér Andrej Babiš (ANO), který zopakoval, že má společně s Radou pro výzkum, vývoj a inovace, jejímž je předsedou, za cíl dosáhnout dvouprocentního podílu výdajů na vědu a výzkum na hrubém domácím produktu.

Ze státního rozpočtu pro letošní rok bylo TA ČR přiděleno 4,278 miliardy korun, dalších více než 50 milionů tvořily finance ze zahraničních zdrojů.