TÉMA

Sen noci svatojánské

Láska a manipulace. Sen noci svatojánské vyvolá v Divadle pod Palmovkou i videomapping

Pražské Divadlo pod Palmovkou rozšířilo svůj repertoár o jednu z nejoblíbenějších a nejhranějších komedií Williama Shakespeara. Sen noci svatojánské chce diváky vtáhnout do vizuálně silného až magického představení, působivosti příběhu o lásce a manipulacích napomůže i videomapping.
26. 4. 2023|

Uzavření divadel přineslo nové zkušenosti, on-line zážitek ale není autentický, říkají umělci

Kvůli protikoronavirovým opatřením se loni v březnu začala uzavírat divadla. Navzdory krátkému podzimnímu rozvolnění se tak na většinu uplynulého roku rozloučila s živým publikem. Rychle se ale začala přizpůsobovat situaci, a to přesunem do on-line prostoru. Vznikly nové záznamy představení, ale také dosud neobvyklé formáty. Kontakt s diváky však umělcům chybí. On-line divadlo je jako dort bez cukru, někomu tam chybí ta chuť, říká herečka libereckého Divadla F. X. Šaldy Eliška Jansová.
16. 3. 2021|

Rozhlasoví symfonici nahrávají hudbu z Trnkova filmu, ve Snu noci svatojánské zní i sobot

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) nahrává hudbu z filmového Snu noci svatojánské od Jiřího Trnky. Loutková adaptace Shakespearovy komedie měla premiéru v roce 1959, rozhlasoví symfonici se nahrávku chystají vydat na CD a hudbou živě navíc doprovodí projekci Trnkova snímku v říjnu v pražském Kongresovém centru.
3. 9. 2020|

Brněnská konzervatoř už sto let pečuje o umělecké talenty

Brněnská konzervatoř slaví sto let existence. V roce 1919 ji založil skladatel Leoš Janáček. Studenti se v pátek večer sejdou spolu s absolventy školy na slavnostním koncertě v Janáčkově divadle, vystoupí i pianista a brněnský rodák Igor Ardašev.
8. 11. 2019|

Potomci Jiřího Trnky připravili výstavu o velikánovi loutkářského řemesla

V prosinci uplyne padesát let od úmrtí Jiřího Trnky. Velkorysé ohlédnutí za tvorbou krále českého loutkového filmu připravili jeho potomci ve Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Výstava V zahradách imaginace představuje Trnkovu tvorbu v desítkách ilustrací a obrazů, návštěvníky ale láká taky na nově zrestaurované loutky.
29. 10. 2019|