TÉMA

Rybář

Shell opouští nigerijskou pevninu. Kontaminovanou vodu čistí zoufalí obyvatelé na vlastní pěst

Nigerijská delta Nigeru patří mezi nejbohatší naleziště ropy na světě, často zde ale dochází k únikům a kontaminaci vody i půdy. Kdo bude řešit následky, bude teď zřejmě ještě komplikovanější, jelikož jeden z největších znečišťovatelů, energetický gigant Shell, si dál ponechá jen lukrativnější a méně problematickou těžbu na moři. Pevninský byznys po více než šesti dekádách prodává.
7. 3. 2024|

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

Nájezdy afrických otrokářů na jižní pobřeží Anglie zmapovala skupina místních historiků

Skupina historiků odkryla zapomenutou část britské minulosti – nájezdy afrických otrokářů na jih Anglie. Během staletí odtamtud odvlekli desetitisíce až statisíce křesťanů. Badatelé se snaží téma připomínat a ukázat tak, že otrokářství a otroctví je mnohem komplexnější téma, než se dnes prezentuje.
9. 6. 2023|

Vzorky odebrané dva dny po havárii byly v pořádku, řekl u soudu technolog firmy Energoaqua

Technolog čistírny odpadních vod (ČOV) společnosti Energoaqua Radek Vetyška odmítl, že by podnik způsobil havárii na řece Bečvě. Uvedl, že dva dny po otravě ze září 2020, ze které je firma spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná, odebral u výpusti firmy i v provozu čistírny vzorky vody a předal je do laboratoře podniku. Laboranti podle něj ve vodě zjišťovali množství kyanidů a pH. „Vzorky byly v pořádku, byly pod limitem, byly nízké,“ řekl Vetyška u vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii projednává.
15. 3. 2023|

Ryby v Bečvě nemohl otrávit kyanid, barva jejich žaber tomu nenasvědčovala, řekl u soudu rybář

Barva žaber uhynulých ryb z řeky Bečvy v den havárie nenasvědčovala otravě kyanidem. U vsetínského okresního soudu, který otravu z neděle 20. září 2020 projednává, to uvedl rybář Stanislav Pernický. V den havárie se u řeky pohyboval. Je přesvědčený, že zdroj otravy byl podstatně níže, než je výpust firmy Energoaqua, která je spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou v případu obžalovaná. Podle žalobce způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem, a to minimálně na 37 kilometrech řeky.
22. 2. 2023|

Moldavští rybáři u Ukrajiny narazili na lva. Podle majitele je odměnou za pomoc uprchlíkům

Skupina rybářů narazila u obce Palanca na jihu Moldavska poblíž Dněstru a hranice s Ukrajinou na lva. Úřady pak podle médií vypátraly majitele, který tvrdí, že půlroční lvíče obdržel od zoologické zahrady v ukrajinské Oděse jako odměnu za pomoc lidem prchajícím před ruskou agresí na Ukrajině.
14. 1. 2023|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|