Na Lipně uhynuly stovky úhořů, napadla je hlístice

Události v regionech: Masový úhyn úhořů říčních v Lipně (zdroj: ČT24)

Masivní úhyn úhořů říčních zaznamenali v posledních dvou týdnech rybáři na Lipně. Stovky mrtvých ryb našli na břehu i ve vodě. Úhoře napadl parazit hlístice krevnatka. Tito červi napadají jejich plynový měchýř. Onemocnění ryb se léčit nedá, na člověka ale přenosné není. Opatření, které by parazita zastavilo, na tak velké nádrži podle rybářů není možné.

Mrtví úhoři se na břehu Malého Lipna objevují už zhruba dva týdny, každý den přibývají další. „Chytávali jsme je, ale teď, když to tady takhle začalo padat, tak už to nikdo nechytá. Na dvaceti, třiceti metrech jich bylo deset, patnáct i víc,“ popsal rybář Jaroslav Dědič.

Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu (ČRS) nyní odhaduje, že na Lipně uhynuly už stovky úhořů. „Je to prostě něco, nechci říct katastrofa, ale je to jeden z nejmasivnějších úhynů, co jsme zaznamenali,“ konstatoval rybářský technik svazu Tomáš Kepr.

Úhoře, kteří se do Lipna nevysazují, napadl parazit. „Je to červ, hlístice, která žije v plynovém měchýři úhořů a vlastně vysává krev úhoře,“ vysvětlil Kepr. „Napadá vzdušné vaky, tím pádem omezuje pohyb úhoře,“ dodal ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba. Mrtvé ryby se musí teď odstranit, aby se vajíčka parazita ve vodě dál nešířila.

Opatření na Lipně není možné

Parazit, který pochází z Japonska, se přes chovy úhořů v Itálii rozšířil po celé Evropě. Onemocnění není přenosné na člověka, nákaza se ale šíří mezi rybami. „Opatření na tak velké ploše, jako je Lipno, se udělat nedá,“ sdělil Kouba.

Hlístice krevnatka letos zabila také úhoře v táborské nádrži Jordán nebo v řece Malši. Úlovky těchto ryb na Lipně byly v poslední době spíš náhodné, podle rybářů budou momentálně ještě vzácnější.