Shell opouští nigerijskou pevninu. Kontaminovanou vodu čistí zoufalí obyvatelé na vlastní pěst

Horizont ČT24: Problematický odchod Shellu z nigerijské pevniny (zdroj: ČT24)

Nigerijská delta Nigeru patří mezi nejbohatší naleziště ropy na světě, často zde ale dochází k únikům a kontaminaci vody i půdy. Kdo bude řešit následky, bude teď zřejmě ještě komplikovanější, jelikož jeden z největších znečišťovatelů, energetický gigant Shell, si dál ponechá jen lukrativnější a méně problematickou těžbu na moři. Pevninský byznys po více než šesti dekádách prodává.

Znečištění jezera v Nigérii znemožňuje práci místním rybářům. „Už tady nemůžu rybařit. Tak jsem se rozhodl špínu z vody kousek po kousku odstranit sám,“ říká Timothy Chidioma, který se brodí spolu s ostatními břečkou a snaží se z hladiny ropné skvrny vysbírat ručně.

To, že žijí v oblasti extrémně bohaté na cennou surovinu, místním chudým komunitám závislým na rybolovu a zemědělství připomíná právě jen špinavá voda i půda a zničené zdraví. Jedním z největších znečišťovatelů je energetický gigant Shell. Podle nigerijské vládní organizace NOSDRA může jen za poslední dekádu za více než 2300 úniků ropy.

Kontaminovaná voda v Nigérii
Zdroj: Reuters/Seun Sanni

Na vině bývají provozní problémy, ale častěji sabotáže a krádeže. Pod tíhou nákladných oprav i vlekoucích se soudních sporů Shell začátkem roku oznámil, že svou společnost, která těží na pevnině, prodá za necelé 2,5 miliardy dolarů konsorciu pěti převážně místních společností. „Máme z toho velké obavy, kdo teď bude řešit to dědictví znečištění?“ táže se regionální ředitelka neziskové organizace SDN Florence Iboková-Abasiová.

Podle Shellu je odpověď jasná, postarají se noví majitelé. Obsáhlá zpráva neziskové organizace SOMO, která se zabývá výzkumem nadnárodních společností, ale nigerijské vládě důrazně doporučuje, aby povolení k odprodeji pozastavila, dokud se odstranění ekologických zátěží nevyřeší. Kabinet nicméně avizoval, že dohodu blokovat nehodlá.