Nájezdy afrických otrokářů na jižní pobřeží Anglie zmapovala skupina místních historiků

Události: Nájezdy afrických otrokářů na Anglii (zdroj: ČT24)

Skupina historiků odkryla zapomenutou část britské minulosti – nájezdy afrických otrokářů na jih Anglie. Během staletí odtamtud odvlekli desetitisíce až statisíce křesťanů. Badatelé se snaží téma připomínat a ukázat tak, že otrokářství a otroctví je mnohem komplexnější téma, než se dnes prezentuje.

Říká se, že tam končí Anglie. Jihozápadní cíp ostrova nese poetický název. Land’s End. Neboli konec země. Z toho místa se po staletí vydávali rybáři na moře, ale zároveň z jihu přicházelo velké nebezpečí, po staletí odtud připlouvali otrokáři.

Paradoxně šlo o obrácené otrokářství, než o kterém se dnes učí ve školách. V Cornwallu afričtí piráti – především z Maroka a Alžíru – unášeli bílé křesťanské otroky. Místní historička Jo Ezraová se snaží o to, aby se tohle pozapomenuté místo dějin vrátilo do povědomí. „Tohle je trochu skrytá historie, a to dokonce i pro místní lidí v Cornwallu, na které to v té době dolehlo. Myslím, že velká řada lidí o tomto příběhu stále neví,“ řekla Ezraová.

Badatelka popsala, že z cornwallského městečka Marazion muslimští otrokáři odvezli mezi 17. a 19. stoletím desetitisíce až statisíce místních. Za unesené požadovali výkupné, když peníze nedostali, tak tito lidé museli tvrdě pracovat v Africe.

„Tolik lidí bylo uneseno, že to znamenalo velký problém pro místní komunity. A především pro chudá rybářská společenství v severním Devonu a v Cornwallu,“ doplnila Ezraová. Stávalo se, že celé vesnice přišly o muže, kteří doma pak nechali rodiny bez obživy.

Napadení vesnice Looe

Otrokáři nechytali jen rybáře na moři, ale přepadali celé vesnice, a to je případ i městečka Looe. Podle záznamů tam v roce 1625 vtrhli a odvezli na osmdesát místních obyvatel v okovech.

„Ztratili jsme přibližně osmdesát mužů, což je poměrně velké číslo na tak malou komunitu, která měla celkově přibližně tři sta lidí dohromady,“ vysvětlila kurátorka místního muzea v Looe Penny McHughová.

Podle odborníků je třeba tuto část historie připomínat – i v dnešní době boření soch evropských kolonizátorů. Neznamená to ale, že by se mělo ospravedlnit evropské otrokářství. Jen je potřeba dodat, že problém otroctví byl a je mnohem komplexnější téma a že ho jednoduše nemohou smýt vlny minulosti, uzavřel zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.