TÉMA

Relikvie

Polský kostel zasvěcený Janu Nepomuckému získal ostatek českého světce

Kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Vladimír Kelnar přivezl do kostela v polském Braciszówě ostatek svatého Jana Nepomuckého. Rakev nejznámějšího českého světce se otevírá jednou za sto let. Počet částí relikvií k darování je tak omezený. Pražské arcibiskupství se ale rozhodlo vyhovět žádosti kostela blízko česko-polských hranic. Právě Janu Nepomuckému je totiž zasvěcen.
20. 5. 2024|

Ve svatém Vítovi spočinula část ostatků posledního českého krále. Ceremonii přihlížela hlava habsburského rodu

Do Císařské kaple v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě byly po mši uloženy ostatky posledního českého krále a rakouského císaře Karla I. Rakouského. Ceremonie se zúčastnil jeho vnuk a současná hlava rodu Karel Habsburský nebo zástupce apoštolské nunciatury Giuseppe Silvestrini. Mši celebroval římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Václav Malý. Akt se konal k příležitosti 100. výročí úmrtí Karla I. Rakouského, který usedl na trůn na podzim roku 1916 po smrti císaře Františka Josefa.
24. 4. 2022|

OBRAZEM: Zkázu Notre-Dame přečkala Kristova koruna i měděný kohout. Osud mnoha artefaktů je ale nejasný

Část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. Informoval o tom francouzský ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě či varhany. Později se našel také měděný kohout s relikviemi svatých. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 21:21|