TÉMA

Péče o děti

168 hodin: Zpěvačka Nosková promluvila o domácím násilí. S expartnerem se soudí o dceru

Zpěvačka Michaela Nosková se rozhodla zveřejnit svůj příběh. Podle policie ji expartner tři roky psychicky i fyzicky týral. V polovině května ho kriminalisté začali stíhat za tři trestné činy. Zpěvačka se zároveň soudí o dvouleté dítě, které muž chce do své péče. Opatrovnické soudy dosud neberou v potaz, že v rodinách docházelo k domácímu násilí. To by se ale mohlo změnit. Příběh Noskové natočili pro pořad 168 hodin Eva Koryntová a Jaroslav Hroch.
3. 6. 2024|

V Česku stále scházejí pěstouni. Ministerstvo práce usiluje o urychlení procesu jejich přípravy

Zpopularizovat pěstounství a přilákat zájemce je cílem probíhajícího týdne náhradního rodičovství. Pěstounů je však stále málo, na samotné zařazení do systému pak čeká skoro čtyři sta lidí. V domovech přitom zůstává okolo čtyř tisíc dětí. Zrychlit a zefektivnit proces přípravy nových pěstounů by podle ministerstva práce měla novela o sociálně-právní ochraně dětí, která ve sněmovně míří do třetího čtení. Poslanci by se jí mohli zabývat příští týden.
18. 5. 2024|

Péče o mentálně handicapované děti bere rodičům všechen čas. Pomáhají jim dobrovolníci, organizace shánějí další

Projekt s názvem Homesharing se pokouší rozšířit své možnosti. Dobrovolníci si v jeho rámci čas od času berou na starost děti s mentálním handicapem, aby umožnili jejich rodičům to, co bývá pro ostatní samozřejmé – třeba se jen na chvíli v klidu posadit. Homesharing sice funguje již několik let, ale dosud v malém rozsahu a víceméně pilotně. Nyní shání 150 dobrovolníků. O Homesharingu natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
12. 9. 2022|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|