TÉMA

Pavel Suchan

Čech by do kosmu letět měl, shodují se experti. Mise ale nesmí být samoúčelná

Vláda oznámila zájem o to, aby do pěti let mělo Česko astronauta, který se reálně vydá do kosmu. Měl by tam provádět náročný a důležitý výzkum, ale také motivovat mladé lidi k většímu zájmu o vědu. Má takový projekt smysl? O svůj názor se podělilo několik expertů na vesmír a výzkum.
20. 6. 2024|

Neobvykle silná aktivita Slunce přinesla nad Česko polární záři. Šance ji zpozorovat jsou i v dalších dnech

Zemi v pátek zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Způsobují ji solární erupce, kterých bylo v uplynulých dnech neobvykle mnoho. A právě kvůli tomu byla na severní polokouli mimořádně dobře viditelná polární záře. Erupce na Slunci budou pravděpodobně pokračovat i během víkendu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v souvislosti s tím varuje před výpadky systému satelitní navigace nebo distribuce elektřiny.
11. 5. 2024Aktualizováno11. 5. 2024, 19:38|

V Německu se našly úlomky meteoritu, jehož dráhu předpověděli čeští vědci. Má mimořádné vlastnosti

Čeští vědci se podíleli na výpočtu dráhy planetky, která v lednu při průletu atmosférou zanikla nedaleko Berlína. Oznámil to Astronomický ústav Akademie věd ČR. Ve spolkové zemi Braniborsko se na základě těchto kalkulací podařilo najít vzácné meteority.
6. 2. 2024|

Nad Českem zazářily tři bolidy. Podle astronomů šlo o neobvyklý jev

Nad územím Česka bylo možné ve středu spatřit tři jasné bolidy. Nepatřily k žádnému meteorickému roji ani spolu vzájemně nesouvisely. Jde tak o značně neobvyklý jev, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry.
31. 12. 2023|

Na ranní obloze se objevuje Venuše, Mars, Saturn i Jupiter. Jeho dva měsíce lze spatřit koncem července

Čtveřici planet viditelných pouhýma očima současně, noční svítící oblaka i Mléčnou dráhu mohou lidé vyhlížet na červencové obloze. Venuši, Mars, Jupiter a Saturn lze spatřit brzy ráno. Koncem července bude také viditelný přechod dvou měsíců Jupiteru, k tomuto pozorování však lidé potřebují malý dalekohled.
6. 7. 2022|